Isnin, 25th April 2016.

Hari yang di nantikan kini tiba. Excited sungguh nak ke Monaco ni. Negara ke-dua terkecil di dunia setelah Vatican City.


Menunggu pick-up.



……. to be continue…
*ABOUT MONACO
Negara kedua terkecil di dunia ini dikenali sebagai The Principality Of Monaco. Jumlah penduduk sekitar 36,000 sahaja dan 8000 daripadanya adalah rakyat tempatan.

Sabtu, 23 April 2016.

Pagi ini, berakhirlah siri jelajah ku di bumi Belanda. Penerbangan ku ke Nice jam 0930am jadi kata Milan, jam 0600am harus berangkat dari rumah. Dia tolong menghantarkan aku ke airport Schiphol. Seawal jam 0500am memaksa diri untuk bangun dan mandi (sejuk gila) dan bersiap ala kadar.

Perjalanan ke Schiphol airport dari Zoetermeer mengambil masa  kurang sejam di awal pagi kerana kenderaan belum banyak. Setelah mengucapkan ribuan terima kasih dan saling berharap semoga bisa bertemu lagi di mana-mana (prinsip traveller), saya terus menuju ruang departure untuk berurusan di kaunter check in. Saya menaiki pesawat Air France AF8271 dengan kos Euro 187 (one way). Penerbangan mengambil masa lebih kurang 2 jam.

Menunggu untuk terbang ke negara Perancis pula. Mengapa Nice? Tidak ke Paris? Helloooo… Perancis bukan hanya ada Paris okayyyy.. Takkan lah asyik nak ke Paris saja (walaupun saya suka). Saya suka ke Paris kalau saya dapat shopping. Kikikiki. Lagipun saya suda 4 kali ke Paris. Cukup lah dulu. 

Nice? ah..ya.. kerana ia tempat sesuai untuk saya menjelajah French Riviera. Tempatnya juga aman, cantik dan laidback. Tidak sesibuk seperti kota metropolitan yang lain. 


~ dengan muka yang sembab ~

~ masih mengantuk ~

Penerbangan penuh. Pelbagai bangsa. Ramai turis seperti saya. Mendarat di airport Cote d’Azur. Passport Control sangat teruk. Hanya 2 kaunter buka. Hampir sejam lebih menunggu giliran. Saya naik taxi untuk ke hotel. Boleh naik bus juga tapi saya malas menyusahkan diri (Bag besar susah nak angkat naik turun dan heret). Oh, my! terpaksa bayar Euro40.

Saya menginap 4 malam di Massena Hotel dengan kos Euro486. Hotel di sini memang mahal. Correction ~ semua benda di sini MAHAL….!!!

After check-in, rehat sekejap. Belek-belek map dan buku nota. Perut terasa lapar. Rupanya sudah jam 2 lebih. Ok… misi pertama cari makan. Pastu cari Hard Rock Cafe Shop.

Gambar2 di NICE.

 Massena Square

Sebelah malam, teman ku di NICE show me around town selepas dia habis ber-kerja. Thank you Alessandro and friends.
Hotel Massena tempat saya menginap ini betul2 centralized. Sebelah Lafayette dan within walking distance to Old Town, Cour Saleya, Promenade des Anglais dan kedai2 shopping lain.  Semestinya anda tidak akan kesunyian. Mercu tanda utama untuk anda ingati tentulah Massena Square.

DAY 6 ~ NICE, 24 JULY 2016 MEET UP WITH JOHANNA BOCCIA FROM ITALY

Kenalkan teman ku dari Italy. Bertugas di Venice sebagai guru. Dia ini seperti aku juga, suka kembara. Orangnya tipikal Italian ~ sangat cantik.  Berkenalan dengannya melalui komuniti CouchSurfing juga. Dia kebetulan berada di NICE sama tarikh denganku jadi kami janjian ketemu.
Ini sekitar Old Town. Jalan-jalan sementara tunggu sunsets. Mahu naik ke Hill Palace.
Johanna tinggal di hostel ini… tidak jauh dari Massena Hotel… Hmmm kalau ku tahu boleh tinggal sini juga. Murah.

Promenade des Anglais
Saya berjalan seorang diri di waktu malam. Jangan bimbang…tiada orang jahat.
Ok… lepas jenjalan tengok orang clubbing di sini saya pun balik ke bilik untuk tidur. Esok kena bangun awal kerana saya akan ke Eze dan Monaco.


Jumpa esok ya.

22 April 2016 (Friday).

http://www.jaynesaidin.com/2016/05/holland-day-4-hague-delft.html

Teaser 😛



Spring 2016 Europe Getaway ~ Friday, 22 April.

Another great morning.

Some notty picture to upstart the day…..

The weather was good with the promise of sunshine, and an able guide (huhuhu….ungrateful me… he wasn’t ~ he just take days off to accommodate me!) Thank you again dear Mil……

Today plan is to visit The Hague and Delft.

********************************************************
THE HAGUE

*************************************************
DELFT
THANK YOU FOR DRIVING, WALKING 
AND GUIDING ME AROUND



P.S ~ Kalau saya ada masa menulis nanti saya akan ulas sedikit. Setakat ini hanya gambar kerana tidak banyak yang saya lakukan di sini kecuali membuntut dari belakang Mr. Milan yang dengan baiknya bawa saya round2 The Hague and Delft. Kebanyakan berjalan kaki. Kerana saya tidak pandai naik basikal!
Note: Ini adalah posting tertangguh di blog JauhMerantau tapi updated di laman www.jaynesaidin.com jadi jika berminat boleh skodeng website saya di sana. Mesti ramai tanya kenapa banyak sangat virtual site? Hmmmm logiknya, jaynesaidin tu laman berbayar sementara blogspot ni free. Laman berbayar jika tidak di-maintain payment tidak akan dapat diakses so blogspot ini kira macam back-up lah. Pintarkan? HiHiHi. Cuma banyak kerjalah. Inilah yang dinamakan ~ tiada kerja buat2 cari kerja.

BTW, percutian musim bunga saya di Eropah berlangsung selama 2 minggu. Planning kali ini khusus untuk menikmati berseminya bunga-bunga Tulips di Keukenhof Garden di Belanda. Impian untuk melihat hamparan bunga tulip ini telah lama saya simpan. Tetapi, setiap kali ke Belanda, timing tidak pernah “ngam”. Terkadang ke sana di musim salju dan autumn jadi kali ini saya plan betul2.

Tuesday 19-4-2016

Fly from Kota Kinabalu  to catch my flight  to London later in the evening – 11:15PM by Malaysia Airlines. To makes thing smoother, checked through for connecting flight from KK – KUL – HTR – AMS.

Flight MH0002. Landed Terminal 4 Heathrow Airport as planned. Took the flight connection lane for fast transfer by couch to Terminal 5. Couch frequency between 5-10 minutes. Distances from T4 to T5 – 25 minutes drive away. 

Itulah kisahnya di hari pertama.

Kota Kinabalu Airport. Sedang menunggu flight ke KL
KLIA Gate C17. Menunggu flight ke London
Hampir mendarat di Heathrow
Menunggu flight ke Amsterdam

Dua hari hidup saya di terminals dan penerbangan sahaja. Kata orang Sabah ~ “bangas” sudah. Inilah cabaran bagi orang Sabah jika mahu melancong ke mana-mana. Terpaksa transit di KL dulu. Masa dan kos bertambah.

Jadi, kenapa fly ke London jika nak ke Schipol? Kenapa tak fly direct naik KLM?

Kisahnya begini. Tiket ini saya beli masa Sept Matta Fair 2015. Masa tu, MAS Airline masih ada direct flight KL – AMS. Tetiba tahun 2016, route tu dah di-terminte dalam usaha restructuring  MAS. Pendek cerita, saya diberikan route KL – London – Amsterdam. Apa boleh buat? terima saja lah. Itulah nasib kalau tak ada kapal peribadi kan? lols….

Flying with few transit ini memang memenatkan. Apa lagi di Eropah, kita tidak diberikan Gate mana untuk penerbangan sehingga sejam sebelum take off. Jadi harus waspada. Apa lagi di terminal 5 Heathrow yang luas. Tempat duduk pun kurang (ramai orang). Saya risau juga kalau delay pasal host saya dari “couchsurfing” akan menjemput saya di airport Schipol nanti tapi tidak boleh menunggu lama kerana dia harus pergi opis. Kalau dia tinggalkan saya, mana saya tahu rumahnya di mana? lagipun macam mana saya nak masuk ke rumahnya?

Tepat masa penerbangan 0830am. Kami pun berduyun-duyun beratur. Seperti biasa kalau boleh semua mahu masuk dulu. Tetapi biasalah… privilege untuk yang bayar lebih. Lepas semua dah masuk… tetiba kapal tidak take-off juga. Semua orang menunjukkan muka tertanya-tanya dan semakin lama menunggu semakin resah. Bengang! No announcement. Cuma di depan sana macam ada commotion sedikit. Saya semakin risau (you know why). lebih kurang 30 minit kemudian baru dapat terbang. Rupanya ada orang kena/hampir heart-attack tapi tidak mahu keluar….. oh…. macam2.

Landed. Airport routine with immigration dan keluar ambil bagasi. OMG! bag aku pun paling last keluar. Nasib baik host aku sabar menunggu.

Hello Milan, dear.

OMG, host aku tingginya macam 2X ganda aku.

Meet my kind hearted host.



Selama di Belanda, saya menginap di rumahnya yang terletak di Zoetermeer selama 3 malam. Rakan dari komuniti “CouchSurfing”. Asal Bosnia tapi berkahwin dengan wanita Belanda dan punya sepasang anak yang telah dewasa dan lebih tinggi daripadanya. Oh, my! Mulanya, saya sudah book hotel di Leiden tapi atas sebab2 tertentu, booking saya ter-cancel. Selama di sini, dia lah yang bawa saya ke sana kemari. Bertuahkan? itulah bestnya ada kawan local.

Milan Antic

Ha Ha Ha Frankenstein !!!!

My Room For 3 Nights


Save cost accommodation ku di Holland. Untuk menghargai jasa, aku masak kari, nasi impit dan sambal udang untuk mereka.

Sesampai di rumah Milan tunjukkan kamar ku dan katanya “berehatlah”. Dia ke opis. Tinggal lah aku sendirian di rumah. 

Sebelah malam around 9PM, Milan bawa ke Leiden untuk hadiri Leiden CouchSurfing Weekly Meeting (setiap hari Rabu malam). Couch Surfing komuniti di sini aktif. Dapat bertemu rakan-rakan baru. Ada yang dari UK dan sebagainya.

Leiden
Leiden Canal

Sunsets ~ Zoetermeer



Next ~ Trip to Keukenhof

14 Julai 2016. Bersamaan hari Khamis.

Hari ini kami akan kembali ke tanahair setelah 5 hari berkelana. Penerbangan balik dari SR ke KL mengambil masa 2 jam. Flight kami jam 0830am. Kami bertolak dari hotel jam 0600 pagi. 

Airport Siem Reap ni kecil saja. Paparan jadual penerbangan hanya satu yang terletak di luar ruangan departure. Di pintu masuk ruang departure to be exact. Dongakkan kepala anda hihihi. Kaunter check-in untuk Airasia di row 14-16 (kalau tak berubah lagi).



….. by the way, ini draft ja. Nanti diperincikan. Tidur dulu. 

Tanggal 13 Julai 2016. Hari Rabu sudah.

Hari ini sudah dirancang untuk Free n Easy mode. Bebas buat aktiviti sendiri. Paling best bangun ikut sedap mata. Tidak perlu ikut jadual seperti 2 hari sebelum.

So, jam 1PM baru kami berkumpul untuk shopping terakhir di Night Market (siangpun buka). Best juga shopping di gerai-gerai ni. Sedar tak sedar ribuan RM juga melayang. Yang berminat beli shawl tu memang boleh lupa daratan. Shawl 100% Cambodian silk banyak jual di sin. Harga boleh tawar. Agak murah berbanding beli di kedai.

Hei…. beli apa? macam-macam ada.

Lepas shopping kami naik Tuk Tuks lagi. Mahu ke Wau Restaurant lagi kerana ikannya sedap. Driver Tuk Tuks sesat. Maka berputar-putarlah kami di bandar Siem Reap yang kecil saja itu.

Akhirnya sampai. Bayar Tuk Tuks. Okay saya tunggu katanya. I wait.

Selepas makan, minta drop di hotel. Jam 3PM appointment untuk massage. Hari terakhir kami di sinikan? mahu pamper badan. Pastu mahu ke Hard Rock untuk makan dinner tapi hujan lah pula.

Sekitar jam 6:30PM hujan mula reda. Kami pun keluar. Singgah di HRC tapi Live! Music tak ada.Weekends ja katanya. Pastu kami menyeberang ke Night Market. Buat “Fish Spa”. Hu Hu Hu…. mula2 tu geli juga. 15 minit rendam kaki di balang ikan kecil pastu pindah 15 minit lagi ikan yang besar sedikit. Cost sorang $3.

Lepas tu kami stroll around. Sampai ke Siem Reap Art Center…. ala….situ2 ja. Yang bestnya kalau malam, main road di “Pub Street” ditutup untuk sebarang kenderaan. Hanya untuk pejalan kaki saja.

Macam-macam jualan orang. Paling exotic kala jengking BBQ … lols… tapi tidak boleh ambil gambar unless you beli. $1 for stick. Dui….. mahal tu!

Gambar? nanti. Tengok youtube dulu?


Suasana Malam di Sekitar CBD

Flashback semua aktiviti
All and all, saya enjoy juga jalan-jalan di SR ni. Walaupun bukan kota metropolitan tapi banyak pengalaman baru yang dapat kita lalui. Di sini, kebanyakan .. ops… mostly urusniaga dalam USD. Kalau kita ambil duit dari ATMs pun yang keluar USD. Cuma kalau ada baki kecil bila kita bayar ~ mereka akan kembalikan Riels. Sekarang ini 5000 Riels bersamaan dengan MYR4.95.

Sampai jumpa. Besok last entri.

* Gambar2 akan ditambah bila sudah di-sort out.
Hari ini 12.07.16 bersamaan hari Selasa. Pagi ini tour kami bermula jam 8 pagi juga. 

Akan dikisahkan kemudian. 

Kenapa semua tutup mata? masih tak sudi berpisah dari bantal kah?

Confirm bersambung. 

Love.

Ting Tong…!!!! 09/08/16 Selasa

… some music… dia datang!… dia datang!

As promise, aku datang lagi. Takut makin lama di tangguh semakin lupa. Risau juga cerita jejak Siem Reap ini senasib kisah travel ku yang dulu-dulu. Dilupakan. Apa lagi bila sibuk lagi pula merancang getaway baru. 

Sebenarnya, cerita kami di Tonle Sap Lake ini tidak banyak. Cuma amat mengesankan. Nurani kemanusiaan siapapun pasti akan tersentuh bila melihat kedaifan melampau depan mata. Memang penduduk di Floating Village ini teramat miskin dan serba kekurangan. Hiduppun hanya di atas/dalam mobile boat. Kenapa mobile? supaya senang berpindah randah kedudukan ikut kesesuaian musim ataupun keadaan. Sempat bertanya kepada budak pengemudi bot kenapa tidak berpindah ke daratan saja? Di darat sekitar sungai pun masih banyak tanah kosong?

“Tanah di darat amat mahal. Semua sudah dibeli oleh tauke. Jika kita nak beli kena beli dari tauke dan harganya berlipat kali ganda mahal”


Okay. Faham2. Perlukah bertanya lagi? cerita begini wujud di seluruh pelusuk dunia yang pernah ku datangi. Satu saja yang buat ku sedikit terhibur pasrah … eh don’t know the exact word! Untung saja mereka terlahir dalam kondisi begitu dan tidak pernah melihat dunia di luar lingkungan mereka. Hanya itu cara hidup yang mereka tahu. Jika mereka berpeluang melihat dunia luar ~ yang lebih beruntung ~ alangkah derita perasaan.

All The Maddox children out there…. betapa beruntungnya anda kerana ada insan-insan budiman yang rela mengambil dan mencintai anda segenap jiwa.

“Dunia tempat menanam dan bekerja Bukan tempat memanen dan menuai Siapa salah menempatkannya Tak mungkin ketenangan akan tersemai”

Di Tonle Sap Floating Village ini ada dua buah sekolah rendah (missionary) yang menempatkan anak-anak yatim piatu dan miskin tegar. Kos penyelenggaraan dibiayai hasil donation dari masyarakat setempat dan para budiman (turis etc) yang bersimpati dengan nasib merea (bukan NGO). Guru2 yang mengajar juga adalah secara sukarela. 

* Tetiba teringat kawan Italian ku si Johanna Boccia…sekarang ini dia berada di Phnom Penh  sebagai volunteer di sebuah sekolah di luar bandar di sana… Hmmmm…sighhhh…  mereka yang dikata “kafir” lebih berbudi dari ……. (fills in the blank!).

Semoga kebaikan dibalas dengan doa dan terus menjadi inspirasi.

HAPPYLAND ~ Sekolah Johanna and friends Volunteer di Cambodia

Give credit where it due…

Ms Boccia ~ cantik di luar cantik juga di dalam


Just saying.

Apa gunanya menghanyutkan peti
Tempat yang baik menyimpan roti
Apa gunanya menurutkan hati
Lebih baik melakukan bakti
Salah satu sekolah yang saya lawati. Di belakang tu adalah guru sukarelawannya

Dalam class room. Ada yang pakai uniform ada yang tidak

Ini kedai community. Jika anda beli barang di sini
20-30% dari retail price akan di-donate ke sekolah tadi

Teringat masa jadi CIKGU suatu masa dahulu

Sekolah satu lagi

Mereka sangat cute

Inilah makanan yang disediakan
Basic Set (Catfish + Nasi)

Rice look yummy

Selepas melawat sekolah macam nazir, kami pun berputar balik ke Pangkal Jalan jetty Tonle Sap.

Jom lihat gambar sepanjang perjalanan kami. Mesti ramai yang insaf lepas ni kan? Kita selalu merasa tidak beruntung ~ bila melihat kesenangan orang lain ~ so sesekali mari kita lihat mereka yang lebih sengsara daripada kita.



Sesampai di daratan, kami terus mencari driver kami untuk meneruskan perjalanan ke destinasi selanjutnya : Landmine Museum.

Tetapi…. LAPAR lah pula.

Jam sudah hampir 12PM… so pakat2 kami singgah makan dulu di Muslim Kitchen Restaurant.  Kedainya besar dan bersih.

Antara lauk yang di-order!!!

Aduhhhhh….. insafnya sekejap banget… cuba bayangkan makanan budak2 tadi….sob..sob…sob…Syukran ya Rabb.

Bismillahi. Kami masih dalam mood raya.


Tom Yam

Lauk wajib

Lupa nama tapi sedap



Sekian. Terima kasih sudah sudi mampir. Moga ketemu lagi diperkongsian akan datang.

11 July ~ Day 2 at night.

Oleh kerana hujan berterusan, dan kamipun sudah basah dari Ta Promh, kami balik ke hotel sebelum jam 4 petang supaya boleh rehat sebelum menonton Apsara Dance by Smile Of Angkor.

Dari panas ke hujan dalam sehari. 

Kami sudah berjanji, malam nanti kami akan memakai baju kebangsaan ~ Baju Kurung. Beraya di Cambodia kannnn….










….. bersambung. Gambar2 sedang diproses.
11 July 2016 Isnin. Hari ke-2 menghirup udara Cambodia. Kerana kembara di negara Asean, tidak banyak bezanya. Cuma mungkin di sini, pencemaran alam masih kurang kerana tidak ada pembangunan mega seperti di negara kita.

Untuk mendapat sedikit gambaran, jom layan youtube saya di Angkor… What????



Pagi ini bangun sekitar jam 6 pagi. Merasa sungguh excited kerana sudah janjian dengan teman saya dari One Cambodia Travel Agency untuk ke Angkor Wat. Sebenarnya mereka juga ada menyediakan pakej ground arrangement tapi saya cuma perlukan transportation untuk 2 hari. Saya lebih suka mengatur jadual saya sendiri.




Sekitar 7:30 pagi, turun ke resto di lantai 1 untuk breakfast. Sudah termasuk dalam tempahan hotel. Room with breakfast. Menu nya lumayan bagi non-muslim. Bagi yang muslim, tidak banyak yang boleh diratah. Kopi/teh, bread dan buah. Justeru itu, untuk hari-hari seterusnya, saya breakfast di bilik saja berbekalkan Nescafe 3 in 1, Mineral Coffee dan Maggi Samyang. Lagipun, malas untuk turun terlalu awal.

Aha…. perkenalkan Mr Safy Angkor Wat, teman saya di Angkor. Lain kali kalau ada sesiapa ke Siem Reap, usher lah dia. Muslim Cambodian jadi senang urusan makan-minum halal.





Seperti kebanyakan orang yang melawat Siem Reap, tujuan utama saya ke sini adalah untuk melihat sendiri tinggalan sejarah ribuan tahun yang menjadi tarikan wisata seluruh dunia ini. Tanpa prejudice, seni bina Angkor Wat memang diakui amat menakjubkan.




Sebelum masuk kawasan Angkor Archeological Temple Park  kena beli tiket dulu di sini. Dikenali sebagai “Angkor Admission Card” atau “Angkor Pass”. Setiap individu kena datang ke kaunter semasa membeli kad tersebut kerana kita akan digambar secara percuma untuk di-print dalam pass masuk kita itu. Harga pass depend on berapa hari kita nak keluar masuk Park tersebut. One Day entry $20pax. 3days/$40 dan untuk 7days/$60 dan mesti digunakan dalam hari berturutan. Kanak2 di bawah umur 12 tahun masuk percuma (tunjukkan ID).



Tadaaaaa….. ini Angkor Pass saya.




Ingat! Jangan hilangkan pass ini selama anda berada di kawasan park tersebut. Kita akan diminta tunjukkan pass ini setiap kali kita masuk di tempat2 wisata nanti. Malahan sebelum sampai ke situs Angkor Wat, ada checkpoint untuk periksa pass setiap orang. Itulah pentingnya muka kita terpampang kat kad tu…. No tipu-tipu katanyerrr…

Mula-mula sampai. Excited gila.



Gambar bawah. Di belakang kami yang berpayung-payung itu adalah checkpoint kedua. Kena tunjukkan pass kepada mereka sebelum kita dibenarkan masuk. Inilah laluan “Barays” sepanjang setengah kilometer sebelum sampai ke gerbang pintu pertama. 



~ pintu gerbang masuk pertama yang perlu dilalui untuk ke temple ~


Naik tangga di atas


Terkeluar di sini

Teruskan perjalanan ke depan


Kalau penat boleh berehat sekejap





Just for quick info ~ Angkor Wat dibina oleh Raja Suryavarman II pada pertengahan abad ke 12. Pembinaan Angkor Wat memakan masa selama 30 tahun. Ini salah satu kehebatan nya berbanding dengan cathedral lain di dunia yang mengambil masa ratusan tahun untuk disiapkan meskipun saiznya lebih kecil. Angkor Wat terletak di dataran Angkor di Kemboja yang juga dipenuhi binaan kuil-kuil yang indah-indah, tetapi Angkor Wat merupakan kuil yang paling terkenal di dataran Angkor.


~ cuaca hari ini tersangatlah panas ~



Ia merupakan bangunan keagamaan yang terbesar di dunia dan juga merupakan satu hasil binaan tunggal yang terbesar di Asia Tenggara. 





Raja Suryavarman II membina Angkor Wat menurut kepercayaan Hindu yang meletakkan gunung Meru sebagai pusat dunia dan merupakan tempat tinggal dewa-dewi Hindu, dengan itu menara tengah Angkor Wat adalah menara tertinggi dan merupakan menara utama dalam binaan Angkor Wat. Di bawah pemerintahan Jayawarman VII telah terlaksana pembinaan kompleks Angkor Thom dengan temboknya sepanjang 10 batu, Bayon yang mempunyai banyak menara, dan lain-lain kuil yang tidak terkira banyaknya.




Sebagaimana dongeng gunung Meru, kawasan kuil Angkor Wat dikelilingi oleh dinding dan terusan yang mewakili lautan dan gunung yang mengelilingi dunia. Jalan masuk utama ke Angkor Wat yang sepanjang setengah kilometer dihiasi susur pemegang tangan dan diapit oleh tasik buatan manusia yang dikenali sebagai Barays. Jalan masuk ke kuil Angkor Wat melalui pintu gerbang, mewakili jambatan pelangi yang menyambungkan antara alam dunia dengan alam dewa-dewa.








~ barays ~



Sementara tunggu geng yang masih di dalam, mencarilah tempat berteduh dan yang ada ruang untuk duduk. Bukan semua tempat boleh duduk….

Angkor Wat berada dalam keadaan yang baik berbanding dengan kuil lain di dataran Angkor disebabkan Angkor Wat telah ditukar menjadi kuil Buddha dan digunakan secara berterusan apabila kepercayaan Buddha menggantikan kepercayaan Hindu di Angkor pada abad ke 13. Kuil Angkor pernah dijajah oleh Siam pada tahun 1431.




Tips and Info:

~ Jangan lupa bawa payung/ponco Hujan atau panas amat diperlukan.
~ Bawa mineral water terutama musim kemarau
~ Barang2 cenderahati di sini lebih murah dan boleh ditawar. 
~ Sesetengah penjual terima MYR
~ Kalau mahu tengok matahari terbit datang sebelum jam 5 pagi
~ Jika mahu murah, boleh naik Tuk Tuks sahaja
~ Bayaran pas masuk $20pax 1 day entry. Boleh masuk Angkor Thom dan Ta Promh
~ Sentiasa bawa pas masuk anda pemeriksaan dilakukan sebelum dibenarkan masuk
~ Bawa makanan ringan untuk pengalas perut
~ Pakaian sopan semasa masuk temple
~ Tak boleh bergambar dengan sami yang ada di situ
~ Tak boleh bergambar or selfie tak senonoh dengan patung2 or ukiran yang ada di situ
~ Sentiasa bersedia dengan tisu | wet tisu
~ Bawa sun block 
~ Urus niaga mostly in USD. Sediakan duit kecil

….. bersambung

UPDATE

Ok… ini sambungannya.

Yeahhhhh… mission accomplished.




Bye Angkor Wat!

Selepas hampir 3 jam berada di Angkor Wat, kami pun kembali ke tempat Safy menunggu, which is di tempat parking kereta para pengunjung dan pemandu wisata. Memang seronok juga berada di sini kerana ada juga gerai | kedai jika mahu beli minuman atau makanan. Penjual yang terkejar-kejar untuk menjual barangan mereka pun ramai. Jika berminat, pandai-pandailah tawar harga atau buat muka bodoh poyo tak berminat walaupun sebenarnya dalam hati mahu. Jika kehabisan duit USD, boleh bayar guna ringgit. Berdasarkan pengamatan saya, barangan di sini lebih murah.

Seperti biasa, selfie lagi.


Kami beredar dari area Angkor Wat sekitar jam 11:45AM. Tiba-tiba semua terasa lapar lantas minta Mr Safy bawa ke Restaurant Muslim untuk makan tengah hari.

Kami makan tengah hari di Wau Restaurant (Halal Restaurant). Alamat? Tengok gambar di bawah. Tidak jauh dari Artisan Shop dan Night Market. Di sekitaran ini banyak kedai makan muslim dan ada masjid juga. Rasanya memang area orang Islam.


Nampak tak? sampai ada Malaysian Set. Ketara ramai orang Malaysia datang makan kat sini. Apa-apapun kerana misi kami nak cuba sebanyak mungkin makanan Kemboja, maka kami order Cambodian Set.

Sangat-sangat berbaloi. Deep Fried Fish nya sangat2 sedap gila! It costs me approx. $38 untuk 5 orang plus side order…drink.



Lepas makan, next destination ialah Angkor Thom ~ Dibina oleh Jayaraman VII selepas empayar Khmer dijatuhkan oleh Cham… ( saya tak berapa tahu sejarahnya. Yang saya tahu Angkor Wat ja).

Ini adalah causeway memasuki South Gate. Nampak tak patung-patung itu? Di kiri kanan jambatan ini terdapat 54 kepala Demons dan 54 Kepala Gods dan diriwayatkan mereka ini saling bertentangan (tug of war) ~ nilai di antara jahat dan baik.






Sekali lagi jom check.




Di dalam Angkor Thom kami melawat Bayon yang di kenali juga sebagai Temple of Faces. Siapa nak tahu lebih lanjut boleh “poke” uncle Google or Ms Yahoo.

Belanja gambar HD satu ja.

Oya, sebelum lupa, masuk sini boleh gunakan pass masuk tadi juga. Tiada pass tak boleh masuk.


Nampak tak muka/faces tu? di setiap penjuru ada muka yang sedang senyum. Katanya, kerana tuhan melihat kamu di mana pun kamu berada.

Jangan kamu pandai-pandai selfie kissing benda ni ok? Sacred bagi mereka ini. Haruslah dihormati.

*(Gambar lain yang comel nanti di upload lagi)

Tak sampai 10 minit berada di dalam tetiba hujan turun dengan derasnya. Omaigad… tadi panasnya minta ampun sekarang pula hujan. Payung ka, ponco kah…. semua tiada. Jadi, saya terpaksa berlari ke kereta sebelum hujan semakin lebat sementara geng lain ter-stranded di dalam.

Dipendekkan cerita, bila semua balik ke kereta kami meneruskan perjalanan ke Ta Promh Temple ~ Tomb Raider Temple. Malangnya hujan semakin lebat. Terpaksa beli ponco nipis itupun harga $4. Gila eh!

Hanya dapat beraksi begini. Hahahahahaha.

…… mungkin bersambung (ikut mood).

Kbai. Much love.

Tanggal 10 Julai 2016 (Ahad).

Pepagi buta dah terpaksa pi airport KLIA2. 

Ulangsiar : Flight kami jam 6:10 pagi. Saya tak dapat tidur sepanjang malam tadi. Masuk ke Gate departure awal supaya dapat tidur sementara tunggu departure.

Tapi malang sungguh! kerusi di ruang menunggu Airasia KLIA2 tak ergonomik  untuk baring! Oh…sungguh kejam… Nasib baik saya beli hot seat…barisan ke-2 takda orang so saya pindah dan baring. Tapi tak boleh lelap.


Hampir mendarat

Hey…tinguk ke bawah! Itulah bumi Siem Reap pertama kali ku lihat dari udara.

Selamat mendarat. Inilah airportnya. Kecil sahaja.

Kami mendarat jam 7:50 pagi (gmt 6). Kerana terlalu awal, passport control (immigration) kurang sesak.


Masing-masing update status.

Untuk ke hotel, kami dapat free 1 transfer (pick-up) dari hotel kerana menginap 4 malam. Sebelum sampai hotel, singgah di agen jualan Smile Of Angkor Apsara Dance untuk beli tiket. USD140 untuk 5 orang untuk dinner dan show. Sebenarnya ada yang lebih murah sekitar USD8 sahaja tapi show nya simple gitu. 

Sesampai di Hotel terus check-in dan alhamdulillah kami bisa masuk ke bilik pagi itu juga. Terima kasih. Kalau tidak tentu sangat penat menunggu. 

Masing2 masuk kamar. Misi pertama adalah tidur sehingga jam 12PM. Saya cuba tidur tapi bunyi bising construction work di luar sangat bingit. Saya cuma dapat menutup mata dan baring merehatkan badan. Sekitar jam 1:30PM barulah kami turun kembali untuk ke HRC yang katanya 1 minit saja dari hotel Royal Crown itu. Kami skeptikal.

Ternyata 2 minit! Lol…. sememangnya tidak jauh. 7 Makara Street. Kami luangkan masa lebih kurang sejam di HRC shop untuk pilih2 baju sambil ber-aircond. Cuaca di luar ya ampun…. sangat panas!

Hasil belian kami tinggalkan dulu di kaunter HRC kerana kami mahu jenjalan sekitar CBD. Sight-seeing dan mahu cari makan. Tujuan pertama untuk cari simcard local. Kata teman ku di Siem Reap ~ beli simcard Smart. Di mana ya? Tanya2 dengan orang katanya di sana… di sana…. akhirnya naik tuk tuks aja. Keliling2 dia minta USD5 kerana kami naik berlima. Okay la. Dia bawa ke kedai Smart. Kemudian kami minta dihantar ke restaurant muslim untuk makan tengah hari.

Ini kaki kami.


Driver Tuk Tuks drop kami di Cambodian Muslim Restaurant. Kami minta dia jemput kembali sejam kemudian.


Menu istimewa Cambodia : LEMBU NAIK BUKIT

Macam steamboat lah but sejujurnya saya tak berapa suka. Tapi lauk bukan ini saja kami order telur dadar, mixed vege, dan satu lagi tapi lupa. Cost semuanya dalam USD38.

Seikhlas hati.


Kenyang dan happy.

Pastu driver Tuk Tuks datang. I nego dengan dia untuk round CBD dan I bayar dia USD10. Walawei…. happy sungguh dia. Rezeki…. masa ni tak ramai turis…shoulder season.




Mula2 dia bawa ke Artisan Shop. Buat kain silk dan painting. Cantik juga tapi mahal. Terjerumus beli sehelai baju ala jacket (silk) USD175. Alalalala. Iman tak strong beb!



After keliling-keliling minta drop kat HRC untuk ambil baju yang kami beli tadi. Pastu balik hotel untuk tidur.

Jumpa esok ya. Jam 8am bertolak ke Angkor Wat.