Salam buat kawan2 yang terkadang menjenguk blog saya ni.

Memang agak lama tak update kerana sibuk. Nanti kalau masa mengizinkan, akan saya post lagi cerita jalan2 saya.

 

Much love…

15268001_1827600094178072_3868590643985218106_n

Moscow, Ahad 09 Julai 2017.

Good Morning Moscovites! Доброе утро (Dobroye utro).

Terbangun sekitar 3.30am sebelum “wake-up” call untuk solat Subuh. Ku selak curtain, silau mata terpanah matahari. Aduhai! terlupa diri rupanya berada di bumi asing.

Badan rasa lebih bertenaga setelah tidur lebih kurang 5 jam. Re-charged. Tetapi jadual breakfast kami jam 7am. Naik bas jam 9am. Oleh kerana tiada benda lain nak buat, after solat,  sambung tidur. Kak Ton sambung mengerjakan solat sunat.

Pagi ini aku malas turun breakfast. Nak makan bread yang kubawa dari Malaysia saja. Kak Ton pula sibuk sediakan bekalan untuk “lunch” nanti kerana memang sukar cari restaurant “halal” di tempat yang kami kunjungi nanti. Mungkin ada, tapi out of our way. Rupa-rupanya Kak Ton sediakan juga Bekalan untuk aku. Nasi lontong dengan sambal. Thank you so much, love!

Moscow Holiday Hotel

Mata Masih Sembab Tapi Tak Sabar Nak Explore Moscow

Aku pesan dengan Kak Ton, “kalau dapat, tolong tapau kan telur rebus ya”.

Dapat lah sebiji telur. Kak Ton cakap, jenuh berebut dengan turis dari Main Land China. Faham2 lah perangai mereka time makan. Heran juga, pihak hotel kata, time untuk breakfast telah di allocated pada setiap group?

Moscow Holiday Hotel

Mengabadikan kenangan di depan hotel

IMG_7143

Hotel Kami Semasa Di Moscow

Tour Guide kami pada hari ini bernama Nina. Beliau ini seorang guru tapi melakukan 2nd job semasa free time. Katanya, rata2 Moscovites melakukan perkara yang sama untuk menampung biaya hidup. “Too Busy To Die”, katanya lagi. Hampir aku nak menyampuk, di Malaysia, even ministers buat 2-3 kerja ⇒macam menteri Ahmad Maslan cakap…hihihihi.

Moscow 2017

Dalam Bas

Jom kenal2 dulu.

Hahahaha… tak boleh berdiri lah Fyda. Happy Birthday Sis Salina.

Okay. Itineraries pada hari ini adalah seperti berikut. I ikut jerrrr. Biasalah kalau travel berkumpulan.

Sound kinda cute.

  The Muslim Restaurant Mentioned by Nina located at Arbat Square ~~ Tumpang makan sahaja.

 

  • City Tour -> Moscow University

fullsizeoutput_9f4afullsizeoutput_9f44

Moscow 2017

In front of Moscow University Building

 

Hari ini, cuaca masih tidak  bersahabat dengan kami. Tak sampai 30 minit perjalanan, hujan mulai turun.

  • City Tour -> Sparrow Hills. Kerana hujan, hobi menggambar ku tidak terlaksana. Lagi pun masa yang diberikan cuma 5 minit kerana terlebih masa di stop pertama di . Tempat ini adalah viewing area (aerial city view). Di sini, berhati-hati dengan penyeluk saku.
  • Selepas ni kami ke satu kompleks untuk menukar wang dan ke tandas.

Membebel Cik Nina lambat naik bas. hahahaha… ini Malaysian Style lah Cik Kak… soping…soping..soping !

IMG_7209

Singgah sini untuk beli Ruble

Moscow 2017

Cari WC

Brief Info About Moscow.

Moscow is situated in western Russia close to the country ‘s border with Ukraine, Belarus, and Estonia. Lying on the Moskva River, it is the country capital and its largest and richest city. In its historic core is The Kremlin, a complex that’s home to the presidents and tsarist treasury in the  armoury. Outside its wall is The Red Square, Russia symbolic center. It’s home to Lenin’s Mausoleum, the State Historical Museum’s comprehensive collection and St Basils Cathedral for its colorful onion-shaped domes.

Inilah Russia yang ingin selalu ku kenang. Negara terbesar di dunia yang daratannya terbentang dari Eropah ke Asia dan terbagi 9 zon waktu. Bahkan, di dalam negara Russia sendiri kita bisa mengalami jet leg kerana perbezaan waktu setiap kotanya.

Moscow holds a special place in my mind imagination, or maybe even to the world ~ as an opulent, grandeur and spectaculars city. Moscow has been at the epicenter of some of history’s most pivotal moments. It echoes with stories of triumph, tragedy and invasions. Stories of legendary tsar’s and literary greats. Political revolution and modern space race that changed the world forever.

Moscow has a population of more than 11 millions people. The world largest concentration of billionaires and an attitude befitting of the world great cities.

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

  • Destinasi seterusnya ialah The Borodino War Museum.
IMG_7220

The Borodino War Museum

Battle of Borodino(Sept. 7 [Aug. 26, Old Style], 1812), bloody battle of the Napoleonic Wars, fought during Napoleon’s invasion of Russia, about 70 miles (110 km) west of Moscow, near the river Moskva. It was fought between Napoleon’s 130,000 troops, with more than 500 guns, and 120,000 Russians with more than 600 guns. Napoleon’s success allowed him to occupy Moscow.

  • Metro Ride ~ Pictures To Be Upload Later
  • Arbat Square
arbat

Salah satu street. depan warna kuning tu HRC

msc pushkin

Arbat Square Moscow

pushkin n natalie

Pushkin And Natalie

Souvenirs

Kami menumpang lunch di sebuah restaurant halal. Kemudian ada sejam lebih free time untuk free n easy shopping.

Jam 5PM balik hotel.

  • victory Square tertinggal. Will update later

Tanggal 07 Julai 2017 bersamaan hari Jumaat, kami peserta Group Perjalanan Berkumpulan POTO tujuan Moscow – Helsinki berkumpul di KLIA Aras 5 Kaunter F12 untuk tujuan check-in in group dan penyerahan dokumen oleh wakil POTO (tour leader) i.e passport, resit insurance dan sebagainya. Penerbangan dengan Turkish Airlines (TK61) yang dijangka terbang pada jam 11:25PM waktu Malaysia (lol). Diarahkan berkumpul jam 8:30PM tapi ada juga yang terlewat kerana traffic jem. Ahaha… biasa lah kota metropolitan seperti KL, tambahan pula hari Jumaat…….

Saya antara yang terawal sampai. Bukan tak sabar nak tunggu tapi dah takde arah nak dituju. Saya dah sampai dari semalam (06 Julai) dan mabit singgah menginap di Tune Hotel KLIA 2. Flight asal saya dari BKI – KUL yang telah lama saya beli (Malindo) sebenarnya adalah 07 Julai dan sampai sekitar 4:30PM tetapi last minute saya ambi flight baru (MAS) kerana takut berlaku delay penerbangan (banyak berlaku time ni)… dan saya terlepas nak ke Moscow lah pula…. kannnnnn. So, saya fly dari KK on 06 Julai dan sampai KLIA sekitar jam 12AM (dah masuk 07 Julai juga). Jadi, transit kat Tune Hotel KLIA 2 satu malam dan esoknya ambil pakej 8 jam extra (8am-4PM). Kerana konon2nya saya check-in around 11am, maka saya dibenarkan checkout jam 7PM.

Itulah sebab kenapa saya awal menunggu.

BKI -KUL

Menunggu Flight BKI – KUL

Sementara menunggu untuk ke KLIA, saya JJCM di KLIA 2. Kononnya nak makan puas-puas makanan Malaysia.

Bibik Heritage Restaurant KLIA 2

Makan Laksa Kat Bibik Heritage KLIA 2. Tak Seberapa Sedap.

Ready For Moscow

Dalam Teksi Ke KLIA 1

KLIA check in for Moscow

Urusan Check-In Sedang Berlangsung

Group ini ada 34 orang termasuk tour leader (Raja Rafidah @Fyda). Ramai juga kan? Semuanya couple plus anak dan hanya kami 3 orang solo (Kak Ton, Kak Aisyah dan saya). Dalam group ni saya kenal 2 orang ( Hj Abdul Malik dan isteri Hajjah Salbiah) yang sama-sama ke US dulu. Dia lah yang ajak I join group ke Russia ni. Yang lain2 semua tak kenal tapi mereka kenal antara satu sama lain kerana dah sering travel bersama… Subhanallah…kagum saya! Meski pun dah agak lebih sikit usia tapi semangat mereka untuk kembara melihat dunia luar, mengagumi keagungan Allah SWT begitu luarbiasa!

Iya lah… selagi kita sihat dan berkemampuan, eloklah travel. Bukan sahaja menyenangkan hati tapi dapat meluaskan pandangan. Menjelajah bumi tuhan, mencari kelainan dan pengalaman. Hanya “mereka” yang kaki travel faham ini …..

jayne best-travel-quotes

Addicted To Globetrotting

Nak ringkaskan cerita, urusan di KLIA semua lancar dan kami selamat sampai ke Istanbul Ataturk International airport  (transit ke Moscow) seperti yang dirancang.

3 jam transit, sempat juga …..

Jom minum Teh (Cay) Turkey….. hai… mahalnya minum kat airport (2 euro). Di luar sana 2 lira ja!

beli spek

Hati Tak Tahan… Terbeli

Jeng Jeng Jeng…. macam berkenaan sangat

ist-msc

Penyelamat Mata Sembab

TERBELI.

Ok… abaikan.

Landed di Vnukovo International Airport sekitar jam 2PM setelah lebih kurang 4 jam penerbangan. Airport ini adalah salah satu airport di Moscow ( Yang lain⇒ Domodedovo International Airport and Sheremetyevo International Airport). Jauh juga nak menapak dari Gate Exit ke Custom Control. Geng travel lain singgah kat WC so saya teruskan perjalanan menuju imigressen. Masa tu ruang masih kosong, so saya tanya petugas wanita di bahagian Russian Citizen Custom Control di mana nak dapat borang immigration yang perlu diisi. Tapi perempuan tu buat dunno jer… Paling2 dia tunjuk arah (somewhere)… so I balik berbaris di line kaunter lain. Tetiba dia panggil. Tanda isyarat sahaja (tak boleh cakap english rasanya). Dia minta passport. Oh… dia nak tolong proses my entrance to Moscow wahahaha… Tetiba kan? bila masa saya jadi Russian Citizen? Syukur…syukur… Urusan Custom Check saya selesai cepat.

Sebelum proceed ke baggage claim, saya tunggu kawan sesama group untuk inform saya nak turun dulu supaya mereka tak tercari-cari.

Lama juga tunggu. Geng tak muncul2. Risau juga ntah mereka ke mana… tapi bags mereka masih di atas runaway belt.

Landing In Moscow
The Moskovitz ~  Akhirnya Berpijak Di Bumi Russia

Urusan di Custom Check agak lama. Di Russia ni sangat strict dan teliti. First time nampak passport di scan sana sini. Setiap sudut Buku Passport diteropong. Sebab? Saya pun tak tak tahu. Masa di US dulu tak lah se-teliti begitu pemeriksaan passport. Nasib baik saya Moskowitz celup…. lols…hahahahaha.

Kami pun exit. Tapi masih ada lagi yang belum keluar. Lama juga tunggu. Rupa-rupanya beg salah seorang ahli group tertinggal (lagi) di KL….. astagfirullah… cobaan…. inilah resam perjalanan. Justeru itu kita kena bersedia bawa at least persalinan untuk sehari dalam hand luggage agar kesulitan seperti ini dapat di-minimize effect nya.

nikolai - moscow 1st guide

Mr Nikolai ~ Sabar Menanti

Sementara menunggu yang lain, kami sempat beli simcard Russia berharga €6 with unlimited internet.

Begitu begini, akhirnya selesai urusan dan naik bas untuk makan tengah hari (percuma). Kata guide, kalau sempat boleh city tour kerana bas untuk hari ini disewa hingga jam 4PM sahaja.

Wah…. macam tak percaya saya kini berada di bumi Russia. Seperti yang saya kata dulu, banyak sebab mengapa saya ingin sangat menjejakkan kaki ke bumi Russia ini. Salah satu faktor utama nya adalah, bumi ini lah pengamal agama Christian Orthodox (agama samawi) yang masih utuh sekarang ini (I’m learning eschatology).

Hari pertama kaki menjejak bumi Russia (Sabtu, 08 Julai 2017) disambut dengan cuaca mendung dan hujan. Biasanya, saya akan mengambil gambar persekitaran dari bas tapi kali ini hampa. Oleh kerana masa suntuk, kami terus dibawa ke restauran Uzbekistan di bandar Moscow untuk lunch (well its actually almost for dinner).

lunch

From Left – Kak Zaiton, Me, Hj Saimy and Wife Salina

Lunching in Moscow

After Lunch

geng msc

Waiting For The Bus

Oppsss… lupa nama restaurant

check-in

Fyda (Tour Leader) Checking Us In at Hotel Moscow Holiday

msc grp

Sabar Menanti Meski Letih 

grp1msc

Some Of The Group

grp2msc

Masing2 Buat Hal

mschotel

Lobby

msc hotel room

Our Room ~ Shared With Kak Zaiton

After getting the room key, it was officially the ends of Day 2. Meski pun kami sampai sekitar jam 5PM ++ dan masih terang (white night), kami tidak dapat pergi kemana-mana lagi kerana:-

  • Sudah terlalu penat
  • Mengantuk
  • Kedudukan hotel jauh dari pusat bandar dan Metro Line
  • Cuaca – hujan
  • Belum tahu navigasi bandar Moscow.

Selepas menunaikan solat dan un-packed, kami dengan Kak Zaiton pun tidur. Saat itu, tidur adalah nikmat yang tidak dapat diungkapkan.

By 3am the next day, dunia Moscow sudah terang benderang. Solat subuh jam 3:30am. Selepas itu, boleh sambung tidur lagi.

Adiossss…. jumpa di entri seterusnya.

Oslo Norway 2017

Rabu, 10 May 2017.

Aku selamat mendarat di Oslo Gardaemon Airport sekitar 1:30PM. setelah selesai berurusan di imigrasi, aku terus ke ruang bagasi untuk mendapatkan beg. Ini telah ku ceritakan di entri sebelumnya, so aku akan skip bab ini.

Kita lihat gambar-gambar dahulu kerana mata agak mengantuk sekarang… tak fokus untuk menaip.

18620409_1921017048169709_3574557481849878134_n

Oslo Airport NSB Train Station

IMG_3484

Oslo Opera House

IMG_3490

IMG_3596

IMG_3586

IMG_3570

IMG_3543

Selfienation

19601603_1941442292793851_185747098097331984_n

Begger

19665669_1941442286127185_7614356847078002092_n

Begging

19665128_1941442322793848_1246692848501320395_n

…tbc

Misi kembara duniaku bersambung lagi bagi tahun 2017. Meski pun sebenarnya aku sedang menanti jawapan  “rayuan” untuk misi kembara yang lebih besar dan bermakna. Namun, perjalanan ku merentasi dua benua (Asia dan Eropah) pada kali ini juga amat bermakna bagiku. Kegembiraan yang sukar diungkap dengan kata-kata kerana ianya hanya boleh dirasai oleh hati.

Mengapa?

kreml

Kremlin Russia

Russia adalah salah satu negara yang tercatat dalam buku kembaraku yang hampir “wajib” dilawati selagi hayat dikandung badan. Negara ini begitu luarbiasa sejarahnya dan aku mahu menginjakkan kaki ke tanah bertuah ini. Pastilah ada sebab2 tersendiri lagi tapi biarlah aku simpan untuk diri ku sendiri.

Persediaan

  • Maklumat

Oleh kerana urusan memasuki Russia agak rumit juga (Visa dan Invitation Letter) dan kekangan bahasa, ditambah pula dengan masa yang terhad serta memikirkan faktor2 keselamatan, kali ini saya memilih untuk menyertai group yang dikendalikan oleh Poto Travel. Saya memang sudah merancang untuk travel sekurang-kurangnya tiga (3) negara yang belum pernah saya jejakkan kaki pada tahun ini. Antara yang sudah dirancang :-

  1. Norway  ( ⁄ )
  2. Russia – bakal terlaksana Inshaallah
  3. Finland – bakal terlaksana Inshaallah

Berikut adalah garapan ringkas daripada ITINEARY yang disediakan oleh pihak POTO yang mana saya tambah sedikit info-info POI (Point Of Interests) yang bakal dilawati. Sudah menjadi kebiasaan saya untuk mencari sebanyak mungkin maklumat berkenaan mana-mana tempat yang saya bakal lawati supaya nantinya mudah bagi saya mengapresiasi dan memahami sejarah, sosio-budaya mahupun politik tempat tersebut. Rugi rasanya menghabiskan ribuan ringgit untuk ke suatu tempat tapi nantinya balik dengan tangan kosong ~ maksud – tanpa memahami apa2.

RUSSIA N HELSINKI 2017

  • Kewangan

Bagi transportation dan accommodation semuanya sudah termasuk dalam harga pakej kecuali jika ada charges tambahan service dan perkhidmatan lain yang  diminta secara individu.

Menukarkan mata wang MYR ke Euro (pasti ciput jerr). Bila sampai di Moscow baru beli Ruble. Berapa nak tukar? Ikut bajet masing2. Wajib bawa untuk beli makanan kerana pakej ini hanya halfboard.

MYR - RUB

Exchange Rate Hari ini. Bertabahlah yerr

Sedikit info untuk cuba merancang perbelanjaan basic semasa di Russia nanti. Biar lebih jangan terkurang ya.

mosc ent

Harga Terkini Ya

moscow food price

Harga Makanan Boleh Tahan

 

personal care mosc

clothes mosc

Mahal nya pakaian

Sedikit Info Tambahan Dari Carian di Internet Dan Rakan Couchsurfing di Moscow:

Panduan Apa Perlu Buat

do mosc

Panduan Apa Tidak Boleh Buat

dont mosc

Sedikit Info Tambahan Dari Carian di Internet Dan Rakan Couchsurfing di Moscow:

  • Izmailovskaya adalah tempat paling murah beli souvenirs. Tapi pakaian tiada dijual di sini. Yuran masuk RUB10 akan dikenakan pada setiap hari Ahad (sahaja).
  • Tiada istilah “Street Foods”. Itu bukan budaya mereka. Paling hampir dengan istlah ini ialah “Kebabs”.
  • Tourist Info Hotline ~ 8 (495) 663 1393
  • Calling ambulance/police for emergency (only) ~ Toll Free Line ⇒ 112 ⇐
  • Peminat HRC? ada di Moscow → 44 Arbat Street.
hard-rock-cafe-moscow

Moscow HRC

  • Souvenirs biasa di beli? Faberge Eggs, Nesting Dolls – boneka Matrioska, boneka kayu yang digambar gadis cantik dengan ukuran kecil hingga besar. Ada yang berisi 5, 7, bahkan 12,  Pavlov-Posad shaw dan lain-lain.
  • Kalau nak tengok mayat Lenin yang diawetkan pigi Mouseloum Lenin.
  • USD and EUR are now widely accepted at exchange offices around Moscow. Other currencies will undoubtedly cause more hassle than they are worth. Whatever currency you bring make sure it is in pristine condition. Banks and exchanges do not accept old, dirty bills with rips or tears. For US dollars make certain that they were issued after 1990. A passport has to be shown when changing money.  On completing a currency transaction, an exchange receipt is given. All receipts should be kept as they must be attached to the customs declaration filled in on the arrival in Russia and presented at customs on leaving the country.
  • The White Nights of St Petersburg have inspired countless poets, writers and other artists – and visiting in July gives you the chance to see why.

laquer box

 

Foods and Dining Out (cheap from €5-20 )

mu mu restaurant

Moo Moo Eatery

This popular self-service eatery has a rich choice of traditional food. The prices are inexpensive (expect to pay 5-8 EUR). The interior follows a Russian village theme.
Addresses:
1. Metro : Tverskaya, 9 Maliy Gnezdnikovskiy Per.
2. Metro Smolenskaya, Arbat, 45/24 Arbat St.
3. Metro Frunzenskaya – in front of the metro exit.

cafe grabli

Grabli (Russian and European food)

It’s a chain of self-service restaurants scattered around Moscow. Grabli offers an excellent choice of tasty food and the prices are very reasonable (a meal costs roughly 7- 8 EUR).
Addresses:
1. Metro: Novokuznetskaya, 27 Pyatnitskaya St.
2. Metro: Kievskaya, 2 Kievsky train station square. (inside Evropesky shopping mall)
3. Metro: Alekseevskaya, 99 Prospekt Mira St.

Jangan lupa mencuba makanan tradisi Russia. Anda belum ke Russia jika belum mencicipi makanan local ya.

shchi soups

Shchi is one of the staples of Russian cuisine known since the 9th century.

There are numerous varieties of this soup in Russia. There is sour shchi made of sauerkraut  or green shchi with sorrel, spinach or nettle. Schi has been known in Russian since 9th century and cabbage was first broght to Russia from Byzantium. Due to its simplicity, it has become quite common meal prepared by different strata of society. There is another factor which added to its popularity. It might be cooked with or without meat which makes it compatible with different religions in Russia.  So a popular Russian saying sprang from this “Shchi da kasha- pischa nasha” which can be translated as “Shchi and kasha (oatmeal or buckwheat) are our staples”.

Ingredients

•    3 tablespoons butter or vegetable oil
•    1 large chopped onion
•    1 large head cabbage cut into shreds
•    1 large peeled and grated carrot
•    1 bay leaf
•    Black peppercorns to taste
•    8 cups water or vegetable stock or beaf stock
•    2 large peeled and chopped  potatoes
•    2 large peeled, seeded and chopped tomatoes or 1 (14-ounce) can diced tomatoes
•    Salt and pepper to taste
•    Fresh dill or parsley for garnish
•    Sour cream for garnish

Directions
1.    Prepare beef stock or bring to a boil water with peppercorns and bay leaves. Boil potatoes till they are tender.
2.    Add cabbage, reduce heat and simmer, covered, 15 minutes.
3.    Meanwhile in a frying pan sauté onion in butter or vegetable oil until translucent add carrot and  sauté about 3 minutes, stirring frequently.
4.    Add  a mix of carrots and onions as well as tomatoes to the saucepan  and simmer fo about 5-7 min. Adjust seasonings.
5.    Serve soup in bowls with chopped dill/parley and sour cream as garnish. Accompany with rye bread, if desired.

bliny

Bliny

Russian type of pancakes or crepes. They are usually thin and big, they may be served with sour cream, jam, honey, or caviar or smokes salmon. We often eat blinis folded or rolled with all sorts of filling such as mushrooms, cottage cheese, ground meat, cabbage and many others.

Macam lempeng jerr…

mors -water with honey

Mors

Mors is a popular Russian drink made of sweetened berry juice mixed with water. Most traditional mors is prepared on the basis of cranberries, but you can also taste mors made of blackcurrant, raspberry, sea-buckthorn, cowberry and other berries of the season.

Bahasa Russia

Akhir sekali. Meskipun kita travel berkumpulan dan ada leader(guide), tidak salah ambil tahu sedikit tentang bahasa Russia.

Let me copy-paste.

What is this language? It’s called Russian or “Russkij’, it belongs to the Slavic languages family and it’s very similar to Ukranian and Belarus languages. There’re about 277 million people who speak Russian. When you are in Moscow, it’s a good idea to hire an interpreter or a Moscow tour guide – it’ll make your life easier. Most of the locals, especially the old generation don’t speak the foreign languages.
But you can also learn the alphabet – that will be extremely helpful when you get around Moscow or any other Russian city. Most of the signs are written in Cyrillic alphabet, but if you know at least some of the letters you can often work out what it means.The Alphabet

We can divide the alphabet into three groups to make it easier to learn

“Friends”
These letters look like English and sound like English

A a /a/ father
К к /k/ kite
O o /o:/ port
М м /m/ mother
Т т /t/ tent

“False friends”

These letters look like English but sound different
В в /v/ van
Е е /ye/ yes
Н н /n/ normal
Р р /r/ as Scots speak radio
С с /s/ soft
У у /u:/ cool
Х х /kh/ Scottish loch


“The letters which look different”

Б б /b/ book
Г г /g/ gate
Д д /d/ door
Ё ё /yo/ your
Ж ж /zh/ measure
З з /z/ zoo
И и /i:/ feet
Й й /j/ toy
Л л /l/ London
П п /p/ paper
Ф ф /f/ father
Ш ш /sh/ shadow
Ц ц /ts/ fits
Щ щ /shch/ as in Ckhrushchev (Soviet leader)
Ъ hard sign
Ы ы /i / ill
Ь soft sign
Э э /æ/ man
Ю ю /yu/ universe
Я я /ya/ yard

Aduhaiii….. apakerbendeeerrr….

Lols.

Hello! (formal) / Здравствуйте [Zd`rastvuyte] (formal) ~ drastresher (sound like)

Hi (informal) / Привет [Pri`viet ]

How are you? / Как дела? [Kak ze`la]

What is your name? / Как Вас зовут? [`Kak `Vas za`vut]

I’m grateful for your help. / Я благодарен Вам за помощь. [Ya blaga`daren Vam za `pomashch]

Good-bye (formal) / До свидания [Da svi`daniya]

See you tomorrow. / До завтра. [Da `zavtra]

Thank you very much for the information. / Большое спасибо за информацию. [Bal`shoe spa`siba za infar`matsiu]

Thank you. / Спасибо. [Spa`siba]

You are welcome. / Пожалуйста. [Pa`zhalsta]

Just a moment. / Минутку. [Mi`noutku]

OK / Хорошо [Hara`sho]

I don’t understand. / Я не понимаю. [`Ya ne pani`mayu]

Yes. / Да. [Da]

No. / Нет. [Niet]
How much is it? – Сколько стоит? (skol’ko STOit?)
Last but not the least, Practice to TRAVEL LIGHT!
Bye for now. See you in Moscow.

Hari yang dinanti-nanti berbulan lamanya akhirnya tiba. Perjalanan ku bermula pada 09 May, dari Kota Kinabalu —-> KLIA (transit) —> Heathrow (transit) —> Oslo. Bermakna, dua hari masa ku hanya di terminal lapangan terbang. Paling memenatkan bagi ku adalah masa menunggu dan urusan imigresen.

Jom layan gambar.

Kota Kinabalu Airport. Flying to KL. Muka masih fresh.

18671020_1921017184836362_6046536495277625466_n

 

18670863_1921017128169701_8181492034314834018_n

Depan Gate C27

Urusan boarding dan take off berjalan lancar. Penerbangan ke London ambil masa 13 jam 30 minit. Memang melelahkan apatah lagi duduk di kelas ekonomi sahaja. Kalau kaki travel, harus tabah menghadapi kelelahan ini. Lainlah kalau punya duit berkepuk-kepuk.

Selesai makan santapan yang disediakan secara percuma (included dalam harga flight), saya bersedia untuk cuba tidur. Kiri kanan “bule”, termasuk the lady sitting next to me. Dari awal katanya dia mahu tidur kerana penat. Tadi transit dari Japan 6 jam penerbangan. Badannya dipenuhi tattoo dan ada ring lekat kat hidung tapi orangnya ramah juga. Londoners tapi terlupa dari daerah mana.

Begitu begini akhirnya saya sampai di London. Ada sedikit kesilapan tentang arrival card. Jika transit tapi kena keluar ambil bagasi, harus mengisi arrival card. Apa-apapun urusan smooth tanpa banyak soal bicara. Selamat ambil bagasi, aku bergegas keluar untuk ke terminal 2 untuk penerbanganku seterusnya menaiki Heathrow Transfer between terminal train. Cara? from exit, turn LEFT ~ kemudian ikut saja signage yang besar terpampang. Kena turun guna lift. Percuma.  NOTE: untuk ke Terminal 2 & 3, harus turun di 1st stops.

Check-in. Fly dengan Scandinavian Air (SAS).

18342026_1913024202302327_7350662190641637683_n

Menunggu 2 jam lagi sebelum Gate diumumkan

18342435_1913024215635659_6689766330453797515_n

Jenjalan dulu buang masa

18301963_1913036002301147_4597987900695203848_n

Oh My Queen!

18402618_1913035995634481_339772560140016491_n

Look See And Try

OSLO Aku Datang!

SAS ni macam Airasia juga. No frills. Tapi free coffee n tea. Boleh refill lagi. BTW, cantikkan gadis Norwegian tu? tidurpun masih comel!

Landed di Domestic Oslo Gardermoen so terpaksa naik coach untuk transfer ke T1. Immigration tanya few basic questions. Jawab dengan jujur dan pintar ya. No tipu-tipu punya auta. Jangan lupa print hotel reservation dan tiket flight back harus disediakan juga.

Airport ni tak lah besar sangat so mudah urusannya. Keluar ja dari ruangan menunggu ada bus untuk ke City Center. Taxi juga tapi mahal. Saya naik Local Train saja one way dalam NOK80. Kalau naik FLYTOGET NOK180. Tetiba perut terasa lapar. Rupa-rupanya sudah jam 2PM.

Singgah makan. Cost me NOK137++.   Aduh …… mimpi ngeri bermula.

18402759_1913108662293881_1567795044651162145_n18033894_1913108642293883_8217987005220074713_n18342481_1913108678960546_9074544790175721747_n18403536_1913111075626973_6534699648725007364_n

Tuna bread dengan carrot juice. Norwegian ni memang suka brown bread. Boleh dikatakan sedap juga, apatah lagi bila dimakan time lapar.

 

 

 

…….bersambung.

Hello London 2017

Aku touchdown di airport Heathrow pada 10hb May. Namun buat semantara, ia hanya transit kerana tujuan utama ku pada kembara kali ini adalah Norway. Aku punya motto travel. yang kutiru dari kata-kata para bijaksana terdahulu. Kata mereka

~ travel at least one new country/places you never been before; each year.

That’s it! tetiba menjadi matlamat dalam misi jelajah dunia ku. Iya… aku tahu aku takkan mungkin dapat menjejakkan kaki ku ke semua negara di dunia ini. Banyak kekangannya namun aku berusaha sebaik upaya agar satu-satunya harapan, hobi dan kegilaan ini menjadi realiti. Itulah dunia ku.

Pembaca yang budiman, ini lembar-lembar kenangan ku di Kota London tahun ini (2017). Tidak banyak berbeza. Bangunan-bangunannya tetap sama.

Yang berbeza adalah wajah-wajah.

Catatan ini bakal disambung.

Salam Ramadhan.

Kota Kinabalu.
20 May 2017

Subuh ini, sementara menunggu untuk bangun sahur, aku jadi kefikiran. Macam-macam. Hati tiba-tiba jadi sayu dan pingin terbang ke mana saja. Mencari damai di hati.

Seandainya aku punya sayap!

Aku akan terbang! Terbang!

Norway Edvard

Tak usah tanya kenapa. Aku cuma punya hati.

Entah sampai kapan aku bisa menanggapi liku-liku kehidupan ini dengan sabar.

Takkan terluahkan.

 

Ramadhan Ke-24. Read More

10 hari saya berada di bumi Norway dan cuba menjelajah sebanyak mungkin yang termampu. Sememangnya lah teramat singkat! Namun saya usahakan yang terbaik kerana Norway ini adalah bumi yang terlalu indah, tapi juga terlalu mahal untuk diulang-lawat jika takde rezeki “jatuh dari langit”. Memangkan? Rata-rata negara Scandinavian ini memang terkenal mahal. Terutama Norway.

Pelancong dari Eropah saja sudah mengeluh, apakan lagi saya dari Malaysia yang saat ini nilai Ringgit sedang tersungkur! Jadi pandai-pandailah mengatur bajet jika berkelana atau holiday di Norway. Pertama, kumpul duit banyak2 sebelum berangkat, atau kedua, bawa makanan banyak-banyak terutama maggi, makanan tin dan sebagainya. Mineral botol air kecil pun RM15++  ooooops! Dalam NOK28-29!

18671020_1921017184836362_6046536495277625466_n

Saat menanti boarding penerbangan dari BKI to KLIA

Biasalah, hari pertama setiap memulakan kembara adalah hari paling excited. Keterujaan tahap maksima. Almaklum, sudah berbulan-bulan merancang dan berangan.

18700217_1921017188169695_3986856666505753209_n

Berjam-jam menunggu di KLIA

Tanggal 09 May (2017) saya bertolak dari Kota Kinabalu menaiki pesawat MH—- terbang ke Kuala Lumpur untuk penerbangan saya ke Kota London; transit sebelum meneruskan perjalanan ke Oslo Norway. Check-through dari BKI – Heathrow T4 untuk memudahkan urusan di airport. Flight dari KK jam 4:30PM. Sampai di KLIA sekitar 7:40PM. Penerbanbgan saya ke London pula jam 11.15PM. Keesokan hari dijangka mendarat sekitar jam 6AM. Selepas tu, harus bergegas lagi ke Heathrow Terminal 2 untuk penerbangan ke Oslo dengan Scandinavian Airlines.

Pendek kata, hampir 24 jam ahkak di lapangan terbang. Itulah downside bila merantau di negara “orang putih”. Flight distance dari  KLIA rata-rata 12 -15 jam. Apa nak kata, kaki dah gatal nak jalan.

18664253_1921017111503036_7294175363925050260_n

Bumi Norway dari atas ~ masih diliputi salji

Pertama kali menaiki SAS. Antara yang termurah dan available. Fare one way from Heathrow to Oslo (beli luggage) dalam pound 80++. Dalam 2 jam penerbangan.

18620409_1921017048169709_3574557481849878134_n

Menunggu NSB Local Train untuk ke Oslo S Station

Dari Oslo Gardaemon Airport ke Oslo Central ambil masa 45 minit. Fare sehala NOK80 (RM50++). Kalau naik bas lagi murah. Masa mula2 tu agak risau kerana saya tak tahu di mana letaknya bas station, itulah ambil keputusan naik train. Eh..eh… rupanya bersebelahan saja dengan train station. So guys and girls my fellow travellers, naik bas saja lah. Jimat up to 20-30 NOK.

Okay. Kembara saya kali ini hanya tertumpu di Norway. Memandangkan negara Norway ini tersangatlah luas, maka biarlah kali ini saya garap in a nutshell sahaja. Perjalanan saya mulakan dari Oslo. Saya berada di sini selama 3 malam. Memandangkan kesuntukan masa, saya beli Oslo City Pass untuk memudahkan navigasi dan menjimatkan kos. Free ride on Hop On Hoff Off dan mana-mana public bus/tram dalam masa 24 jam.

oslo hotel 1

Tempat menginap di Oslo

10-15 minit dari Oslo  Center Train Station sambil tarik bag. Mudah dicari. Mula-mula tanya orang direction. Kemudian cari. Lol. Time saya sampai hujan renyai kemudian semakin lebat. Begitulah Norway. So, unpredictable. The weather.

18620167_1921015581503189_406936895280726136_n

Kamar ku

Sampai di hotel sekitar jam 5PM. Usai urusan check-in, saya naik ke kamar untuk merehatkan diri sebentar. Penat gila. Lagi pun hujan turun tanpa henti. Kamarnya comel saja untuk standard double room (Super Single). Sebelum lupa, hotel ni tidak menyediakan toiletteries ya. Kalau kebetulan menginap di sini, jangan lupa bawa.

Sekitar jam 8PM, saya ke station semula untuk redeem Oslo City Card untuk digunakan keesokan harinya (11 May). Malam masih terang benderang. White Night.

Cerita in details, tunggu entri selanjutnya ya. Posting kali ini hanya lah sekadar summary sahaja.

oslo opera

Mengabadikan selfie di depan Oslo Opera Building

Gambar ini diambil selepas puas keliling Oslo dengan Hop bas.

18622312_1921015504836530_3548883504413116785_n

Perkhidmatan Porter ` Forwarder

I do not dare to asked the prices!

18664235_1921006158170798_2741813332829889339_n

Viking Museum

Antara point of interest yang sempat saya lawati menaiki Hop On Hop Off.

18699959_1921002541504493_1339516230245194459_n

FRAM Museum

Semua yang saya lawati free entrance dengan Oslo City Pass.

Esok harinya, saya ambil keputusan untuk ke Lillehammer dengan bas. Returns tix dalam NOK800. Mahalnyaaaaaaa…… sob..sob. Perjalanan ke sana ambil masa 2 jam. Kalau naik bas tu, jika berpeluang, duduk seat row sebelah kiri. Scenery cantik sangat!

oslo bus station

Jadual berangkat 9:40AM

18620437_1921001061504641_1807349632637635325_n

Officially In Lillehammer

18671150_1921000988171315_2565783934225594433_n

12:45PM Lillihammer ~ Isi perut yang bekeroncong

Oh ya, jika anda nak buat Day Trip saja ke sini, jangan lupa booked terus tix returns nya. Honestly, a day is enough.

18622147_1921000714838009_1676641328480543773_n

Jalan…Jalan… cari Maihaugen Museum

Aduh… katanya dekat…go straight up..two block from the bus station then turn right until you reach Lillehammer Hospital.. then be wise….. look for sign! hihihi.

18671060_1920997001505047_9127972001484872126_n

Late lunch (4PM) while waiting for the bus return.

Jam 5:30PM last bus to Oslo. Kami sampai sekitar jam 8PM lebih. Kerana masih siang, terus jalan-jalan lagi ke Oslo Opera yang tak jauh dari hotel.

opera lg

Tak sorang pun peduli

13th May, saya berangkat ke Bergen dengan Pakej Norway In A Nutshell (RM999). Perjalanan dengan train dari Oslo hingga Flam Station. Kemudian menaiki scenic train ~ The Flamsbana hingga Flam, sebuah daerah kecil yang ketika ini hanya dihuni 400 penduduk. Perjalanan melalui train memang terbaik! anda berpeluang melihat Norway country side yang sangat cantik.

18700153_1920996711505076_2046725264602349604_n

8 jam dalam train from Oslo to Flam

Di dalam train ada disediakan cafe. Jika nak hot drink or light meals. Tip: jika anda beli kopi (30NOK), jangan dibuang cawan nya. Anda bisa re-fill dengan percuma.

18699902_1921053431499404_693798192950061154_n

Flamsbana Station ini sangat cantik…dipenuhi snow

18766122_1921053064832774_6863161610623803981_n

One of the highlight of my Norway Trip. A must!

18765602_1920994614838619_534038012131866461_n

Sampai di Flam. Menunggu Ferry Fjords Cruise

Ramai turis dari China dan United States.

18622455_1920994594838621_1019732719953546804_n (1)

Di dalam ada kedai, tandas, tourist information and cafe’s

18698286_1921036701501077_7477642660522631662_n

3 hours fjord cruise

Memang amazing! keunikan Norway dengan Fjords dan landscape yang sungguh memukau. Ini belum lagi Aurora…tidak berkesempatan mengejarnya.

Apa-apapun, muka ku hangus terbakar gara-gara cruising under the sun.

Sampai di Voss, kami (group NIN) menaiki train untuk ke Bergen. Satu pengalaman semasa di train station. Tetiba nak terkencing. Berlari keluar cari tandas. Aduh! tidak boleh masuk. Nak masuk kena guna kredit card!

Voss Station

Local train.

Dua jam juga untuk sampai ke Bergen (sebutan macam bargain), namun seperti tidak terasa kerana pemandangan yang cantik. Waterfalls di mana-mana sehingga tidak terdaya lagi memotret. Lagi pun susah captured good pictures from a moving train. Kuabadikan saja dalam kenangan. Mata ini, pernah melihat keindahan alam yang luarbiasa. Jika diberi masa, bisa aku duduk menatapnya berjam-jam!

bergen first sight

Bergen sejurus keluar train station

18670867_1920983138173100_14520836080388917_n

Besoknya

18446810_1916101001994647_3899972775905594979_n

Indahnya Bergen tika malam

Saya berada di Bergen 3 malam juga dan berpeluang melawat beberapa POI yang lumayan bagus. Sayangnya cuaca mostly hujan dan sangat sejuk.

18622639_1920975988173815_7597610534525829582_n

Melawat Edvard Grieg Museum ~ The Great Musician

After Bergen, Saya naik bas lagi selama 8 jam ke Alesund. Pemandangannya aduhai…sungguh cantik. Better than Oslo – Bergen (pendapat peribadi). Melalui beberapa fjords, mountains , tunnels dan lautan… Ah… tidaklah saya pintar mengukirnya dengan kata-kata. Sayangnya hujan juga sepanjang perjalanan!

18620181_1920975944840486_1998477059463087018_n

Saya memang sangat mencintai pemandangan alam. Melihat scenery seperti ini, saya seakan berada di alam firdausi.

18620155_1920975654840515_1489434044376201365_n (1)

18664439_1920975718173842_967258551979333949_n

18527562_1916615208609893_8535803092746751396_n

Apa yang saya fikirkan?

4 malam saya berkelana di Alesund. Bandarnya kecil sahaja namun teramat picturesque. Dengan bangunan-bangunan art nou dan harbour within the city. Kebetulan saya berada di sana pada 17 May, Norway menyambut National Day. Saya berpeluang berkongsi keramaian mereka.

18698500_1920972704840810_365289781138779068_n

18664468_1920970841507663_6224252063895040624_n

18622111_1920973064840774_3847200962284912931_n

18699817_1920972654840815_1831795621976570160_n (1)

Tanggal 20 May, tiba masa saya meninggalkan bumi Scandinavian ini. Banyak pengalaman yang saya pelajari di sini dan nanti bakal saya kongsi dalam entri seterusnya. semoga saya diberi kerajinan untuk menulis lagi. Banyak gambar cantik-cantik hendak saya share, mana tahu dapat menarik minat pembaca juga, atau sebagai panduan kepada mereka yang berminat ke sana.

Until then.

Sedar tak sedar kita sudah berada di bulan Mac bagi tahun 2017. Bermakna tinggal lebih kurang sembilan bulan lagi kita akan mengucapkan kata keramat “Happy New Year 2018”. Itupun jika umur kita panjang…. jika tidak..apa yang kita tinggalkan? Selain amalan yang baik, salah satu yang paling indah untuk diingati adalah kenangan.

Sehingga bulan Mac tahun ini, saya belum lagi pergi ke mana-mana. Terlalu sibuk dengan rutin-rutin harian yang perlu diselesaikan dan lebih penting lagi keadaan kewangan yang amat sukar. Nilai mata wang Ringgit Malaysia benar-benar memendekkan langkah kaki ku. Lagi pula, sepanjang tiga bulan pertama ini saya dikunjungi beberapa orang rakan dari luar negara, jadi kerinduan untuk jenjalan tu terubat sedikit.

Pada posting lalu saya telah ceritakan kisah Gary Woods dari Edinburgh Scotland yang menumpang di rumah ku selama lebih kurang 2 minggu (Couchsurfing). Kali ini pula, saya kongsikan kisah kembara  pasangan dari Brazil iaitu Bruno Miguel dan Victoria Farina. Kisah mereka juga tidak kurang menariknya.

17200871_1878198012451613_3649761082395970741_n

Aku dan Vic

Mereka berdua ini dari Brazil dan memulakan misi kembara ke Asia beberapa bulan yang lalu.Pernah bekerja di bidang pelancongan dan beberapa agency lain sebelum  mengambil keputusan untuk berhenti (sementara) dan memulakan jelajah Asia. Seperti biasa, orang-orang Eropah, America latin dan sebagainya, impian kembara mereka yang pertama adalah untuk jelajah Asia. It’s a big dream for them. Seperti juga halnya dengan kita di Sebelah Asia ~ yang teruja menjejakkan kaki  di benua Eropah, Timur Tengah, Scandinavian, Benua Amerika dan sebagainya.

Pantai Pasir Tengkorak Langkawi

Pasir Pantai Tengkorak Langkawi, Malaysia

What a fun!

Sememangnyalah… perbedaan menjadi tarikan. Beza budaya, norma-norma sosial, agama dan landskap demografi dan sejarah, menjadi tarikan pelancong datang ke suatu tempat. Namun apa yang amat saya kagumi bukan sahaja Bruno, Gary dan Vic, rata-rata traveller dari luar negara ini amat appreciate dan betul-betul menikmati tempat yang mereka lawati. Tidak seperti saya yang terkadang seperti “Touch n Go” sahaja.

Mengapa?  Bagaimana?

Faktor utama adalah masa.

Namun lebih penting dari itu adalah keberanian. Bagi saya, mereka berjiwa tegar. Bukan mudah untuk meninggalkan pekerjaan demi untuk memuaskan keinginan untuk mengembara. Apatah lagi dalam masyarakat kita yang masih tidak dapat menerima “passion” kembara ini sebagai sesuatu yang perlu dipenuhi. Pada mereka, ini kerja palui. Menghabis duit saja.

“Kau ini jalaaaaaaan saja bah… enjoy saja kau tau”.

“Kalau kau mati di mana-mana macam mana?”

Huh..panjang sungguh fikiran. Sampai ada yang menulis artikel yang melarang mengawini perempuan yang suka “travel” atas beberapa sebab yang penulis itu rasa tidak “elok”. Nantilah jika ada masa, saya akan ulas isu itu. Move on baby! Saya tak suka orang yang terlalu sceptical dan suka generalisasi kan semua benda. Relationship itu bagi saya adalah persepakatan dan kepercayaan. Dan yang paling penting understanding.

Jadi apa susah? pilih sahaja pasangan yang punya hobi seperti anda juga. Seperti Bruno and Victoria. Keduanya gemar melancong so boleh melancong bersama-sama.

Kali pertama bertemu ketika saya “pick-up” mereka di KKIA. Menaiki pesawat Airasia dari Singapore, seperti biasa delayed 2 jam. Bruno menghubungi ku melalui Couchsurfing untuk menjadi surfer untuk semalam di rumah ku memandangkan esok paginya mereka sudah ke North Borneo. Kudat. Mereka akan berada di sana ~ Simpang Mengayau ~ selama lebih kurang sebulan untuk jenjalan sambil volunteer di “Tampat Do Aman”.

17203179_1878197969118284_6737562044531758277_n

Satu Malam Saja

17191285_1878197955784952_5260789284777673388_n

Token Of Good Memories

Sebelum ini mereka sudah ke Thailand dan Vietnam sebelum ke Singapura. Di Singapore, mereka menjadi nanny kepada kucing tuan rumah yang pergi melancong, jadi Bruno dan Vic menjaga rumah mereka buat sementara. Best kan jika dapat peluang begitu?

Singapore

Singapore

15894483_1296194683780246_2707338190188020564_n

Marina bay Singapore

Ayuthia Thailand

Ayuthia Thailand

Lopburi Thailand

16427259_1327298410669873_1947201743821093478_n

The Brazilian Skill ~ With Local Kids At Simpang Mengayau

Tips Of Borneo

Simpang Mengayau

16708548_1661478890828323_6353591838654359099_n

16729276_1426340547378105_7896665035565939179_n

Tampat Do Aman, Kudat

15894511_1540894339258361_8485160523631540358_n

16711874_1866415243629890_4393838938868435282_n

Meeting with Bru & Vic again when they came back from Kudat

I take them for dinner at KK Waterfront.

16831132_1582935071720954_5080570196985535100_n

Sungai Kinabatangan ~ Borneo Rainforest

15977767_1539015806112881_3701863357402568612_n

Batu Cave Temple

15894955_1538033712877757_7214509221701187447_n

Penang

Penang Malaysia

Penang National Park

Penang

16729508_1663500780626134_5943264009047650765_n

Kuala Lumpur

Where to ..next dude? Is it Indonesia? Where ever you go next, my prayers are with you. Such a nice people.Beautiful souls and invoke good vibes … a good feelings…such as…no matter who we are…be good to each other…we are just PEOPLE of the earth.

Begitulah perkenalan yang singkat, namun pasti di hati kami tetap tersemat sebagai kenangan terindah.

Well, Bruno… 3 years is a long time to wait..go back faster to Brazil so I can visit you and Vic!

Lots of love. From fellow traveller.