Moscow City Tour Day 3 2017

Moscow, Ahad 09 Julai 2017.

Good Morning Moscovites! Доброе утро (Dobroye utro).

Terbangun sekitar 3.30am sebelum “wake-up” call untuk solat Subuh. Ku selak curtain, silau mata terpanah matahari. Aduhai! terlupa diri rupanya berada di bumi asing.

Badan rasa lebih bertenaga setelah tidur lebih kurang 5 jam. Re-charged. Tetapi jadual breakfast kami jam 7am. Naik bas jam 9am. Oleh kerana tiada benda lain nak buat, after solat,  sambung tidur. Kak Ton sambung mengerjakan solat sunat.

Pagi ini aku malas turun breakfast. Nak makan bread yang kubawa dari Malaysia saja. Kak Ton pula sibuk sediakan bekalan untuk “lunch” nanti kerana memang sukar cari restaurant “halal” di tempat yang kami kunjungi nanti. Mungkin ada, tapi out of our way. Rupa-rupanya Kak Ton sediakan juga Bekalan untuk aku. Nasi lontong dengan sambal. Thank you so much, love!

Moscow Holiday Hotel

Mata Masih Sembab Tapi Tak Sabar Nak Explore Moscow

Aku pesan dengan Kak Ton, “kalau dapat, tolong tapau kan telur rebus ya”.

Dapat lah sebiji telur. Kak Ton cakap, jenuh berebut dengan turis dari Main Land China. Faham2 lah perangai mereka time makan. Heran juga, pihak hotel kata, time untuk breakfast telah di allocated pada setiap group?

Moscow Holiday Hotel

Mengabadikan kenangan di depan hotel

IMG_7143

Hotel Kami Semasa Di Moscow

Tour Guide kami pada hari ini bernama Nina. Beliau ini seorang guru tapi melakukan 2nd job semasa free time. Katanya, rata2 Moscovites melakukan perkara yang sama untuk menampung biaya hidup. “Too Busy To Die”, katanya lagi. Hampir aku nak menyampuk, di Malaysia, even ministers buat 2-3 kerja ⇒macam menteri Ahmad Maslan cakap…hihihihi.

Moscow 2017

Dalam Bas

Jom kenal2 dulu.

Hahahaha… tak boleh berdiri lah Fyda. Happy Birthday Sis Salina.

Okay. Itineraries pada hari ini adalah seperti berikut. I ikut jerrrr. Biasalah kalau travel berkumpulan.

Sound kinda cute.

  The Muslim Restaurant Mentioned by Nina located at Arbat Square ~~ Tumpang makan sahaja.

 

  • City Tour -> Moscow University

fullsizeoutput_9f4afullsizeoutput_9f44

Moscow 2017

In front of Moscow University Building

 

Hari ini, cuaca masih tidak  bersahabat dengan kami. Tak sampai 30 minit perjalanan, hujan mulai turun.

  • City Tour -> Sparrow Hills. Kerana hujan, hobi menggambar ku tidak terlaksana. Lagi pun masa yang diberikan cuma 5 minit kerana terlebih masa di stop pertama di . Tempat ini adalah viewing area (aerial city view). Di sini, berhati-hati dengan penyeluk saku.
  • Selepas ni kami ke satu kompleks untuk menukar wang dan ke tandas.

Membebel Cik Nina lambat naik bas. hahahaha… ini Malaysian Style lah Cik Kak… soping…soping..soping !

IMG_7209

Singgah sini untuk beli Ruble

Moscow 2017

Cari WC

Brief Info About Moscow.

Moscow is situated in western Russia close to the country ‘s border with Ukraine, Belarus, and Estonia. Lying on the Moskva River, it is the country capital and its largest and richest city. In its historic core is The Kremlin, a complex that’s home to the presidents and tsarist treasury in the  armoury. Outside its wall is The Red Square, Russia symbolic center. It’s home to Lenin’s Mausoleum, the State Historical Museum’s comprehensive collection and St Basils Cathedral for its colorful onion-shaped domes.

Inilah Russia yang ingin selalu ku kenang. Negara terbesar di dunia yang daratannya terbentang dari Eropah ke Asia dan terbagi 9 zon waktu. Bahkan, di dalam negara Russia sendiri kita bisa mengalami jet leg kerana perbezaan waktu setiap kotanya.

Moscow holds a special place in my mind imagination, or maybe even to the world ~ as an opulent, grandeur and spectaculars city. Moscow has been at the epicenter of some of history’s most pivotal moments. It echoes with stories of triumph, tragedy and invasions. Stories of legendary tsar’s and literary greats. Political revolution and modern space race that changed the world forever.

Moscow has a population of more than 11 millions people. The world largest concentration of billionaires and an attitude befitting of the world great cities.

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

  • Destinasi seterusnya ialah The Borodino War Museum.
IMG_7220

The Borodino War Museum

Battle of Borodino(Sept. 7 [Aug. 26, Old Style], 1812), bloody battle of the Napoleonic Wars, fought during Napoleon’s invasion of Russia, about 70 miles (110 km) west of Moscow, near the river Moskva. It was fought between Napoleon’s 130,000 troops, with more than 500 guns, and 120,000 Russians with more than 600 guns. Napoleon’s success allowed him to occupy Moscow.

  • Metro Ride ~ Pictures To Be Upload Later
  • Arbat Square
arbat

Salah satu street. depan warna kuning tu HRC

msc pushkin

Arbat Square Moscow

pushkin n natalie

Pushkin And Natalie

Souvenirs

Kami menumpang lunch di sebuah restaurant halal. Kemudian ada sejam lebih free time untuk free n easy shopping.

Jam 5PM balik hotel.

  • victory Square tertinggal. Will update later

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: