Jelajah Norway 2017 : Kota Kinabalu To Oslo

Hari yang dinanti-nanti berbulan lamanya akhirnya tiba. Perjalanan ku bermula pada 09 May, dari Kota Kinabalu —-> KLIA (transit) —> Heathrow (transit) —> Oslo. Bermakna, dua hari masa ku hanya di terminal lapangan terbang. Paling memenatkan bagi ku adalah masa menunggu dan urusan imigresen.

Jom layan gambar.

Kota Kinabalu Airport. Flying to KL. Muka masih fresh.

18671020_1921017184836362_6046536495277625466_n

 

18670863_1921017128169701_8181492034314834018_n

Depan Gate C27

Urusan boarding dan take off berjalan lancar. Penerbangan ke London ambil masa 13 jam 30 minit. Memang melelahkan apatah lagi duduk di kelas ekonomi sahaja. Kalau kaki travel, harus tabah menghadapi kelelahan ini. Lainlah kalau punya duit berkepuk-kepuk.

Selesai makan santapan yang disediakan secara percuma (included dalam harga flight), saya bersedia untuk cuba tidur. Kiri kanan “bule”, termasuk the lady sitting next to me. Dari awal katanya dia mahu tidur kerana penat. Tadi transit dari Japan 6 jam penerbangan. Badannya dipenuhi tattoo dan ada ring lekat kat hidung tapi orangnya ramah juga. Londoners tapi terlupa dari daerah mana.

Begitu begini akhirnya saya sampai di London. Ada sedikit kesilapan tentang arrival card. Jika transit tapi kena keluar ambil bagasi, harus mengisi arrival card. Apa-apapun urusan smooth tanpa banyak soal bicara. Selamat ambil bagasi, aku bergegas keluar untuk ke terminal 2 untuk penerbanganku seterusnya menaiki Heathrow Transfer between terminal train. Cara? from exit, turn LEFT ~ kemudian ikut saja signage yang besar terpampang. Kena turun guna lift. Percuma. ย NOTE: untuk ke Terminal 2 & 3, harus turun di 1st stops.

Check-in. Fly dengan Scandinavian Air (SAS).

18342026_1913024202302327_7350662190641637683_n

Menunggu 2 jam lagi sebelum Gate diumumkan

18342435_1913024215635659_6689766330453797515_n

Jenjalan dulu buang masa

18301963_1913036002301147_4597987900695203848_n

Oh My Queen!

18402618_1913035995634481_339772560140016491_n

Look See And Try

OSLO Aku Datang!

SAS ni macam Airasia juga. No frills. Tapi free coffee n tea. Boleh refill lagi. BTW, cantikkan gadis Norwegian tu? tidurpun masih comel!

Landed di Domestic Oslo Gardermoen so terpaksa naik coach untuk transfer ke T1. Immigration tanya few basic questions. Jawab dengan jujur dan pintar ya. No tipu-tipu punya auta. Jangan lupa print hotel reservation dan tiket flight back harus disediakan juga.

Airport ni tak lah besar sangat so mudah urusannya. Keluar ja dari ruangan menunggu ada bus untuk ke City Center. Taxi juga tapi mahal. Saya naik Local Train saja one way dalam NOK80. Kalau naik FLYTOGET NOK180. Tetiba perut terasa lapar. Rupa-rupanya sudah jam 2PM.

Singgah makan. Cost me NOK137++. ย  Aduh …… mimpi ngeri bermula.

18402759_1913108662293881_1567795044651162145_n18033894_1913108642293883_8217987005220074713_n18342481_1913108678960546_9074544790175721747_n18403536_1913111075626973_6534699648725007364_n

Tuna bread dengan carrot juice. Norwegian ni memang suka brown bread. Boleh dikatakan sedap juga, apatah lagi bila dimakan time lapar.

 

 

 

…….bersambung.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: