Norway In A Nutshell 2017

10 hari saya berada di bumi Norway dan cuba menjelajah sebanyak mungkin yang termampu. Sememangnya lah teramat singkat! Namun saya usahakan yang terbaik kerana Norway ini adalah bumi yang terlalu indah, tapi juga terlalu mahal untuk diulang-lawat jika takde rezeki “jatuh dari langit”. Memangkan? Rata-rata negara Scandinavian ini memang terkenal mahal. Terutama Norway.

Pelancong dari Eropah saja sudah mengeluh, apakan lagi saya dari Malaysia yang saat ini nilai Ringgit sedang tersungkur! Jadi pandai-pandailah mengatur bajet jika berkelana atau holiday di Norway. Pertama, kumpul duit banyak2 sebelum berangkat, atau kedua, bawa makanan banyak-banyak terutama maggi, makanan tin dan sebagainya. Mineral botol air kecil pun RM15++ ย ooooops! Dalam NOK28-29!

18671020_1921017184836362_6046536495277625466_n

Saat menanti boarding penerbangan dari BKI to KLIA

Biasalah, hari pertama setiap memulakan kembara adalah hari paling excited. Keterujaan tahap maksima. Almaklum, sudah berbulan-bulan merancang dan berangan.

18700217_1921017188169695_3986856666505753209_n

Berjam-jam menunggu di KLIA

Tanggal 09 May (2017) saya bertolak dari Kota Kinabalu menaiki pesawat MH—- terbang ke Kuala Lumpur untuk penerbangan saya ke Kota London; transit sebelum meneruskan perjalanan ke Oslo Norway. Check-through dari BKI – Heathrow T4 untuk memudahkan urusan di airport. Flight dari KK jam 4:30PM. Sampai di KLIA sekitar 7:40PM. Penerbanbgan saya ke London pula jam 11.15PM. Keesokan hari dijangka mendarat sekitar jam 6AM. Selepas tu, harus bergegas lagi ke Heathrow Terminal 2 untuk penerbangan ke Oslo dengan Scandinavian Airlines.

Pendek kata, hampir 24 jam ahkak di lapangan terbang. Itulah downside bila merantau di negara “orang putih”. Flight distance dari ย KLIA rata-rata 12 -15 jam. Apa nak kata, kaki dah gatal nak jalan.

18664253_1921017111503036_7294175363925050260_n

Bumi Norway dari atas ~ masih diliputi salji

Pertama kali menaiki SAS. Antara yang termurah dan available. Fare one way from Heathrow to Oslo (beli luggage) dalam pound 80++. Dalam 2 jam penerbangan.

18620409_1921017048169709_3574557481849878134_n

Menunggu NSB Local Train untuk ke Oslo S Station

Dari Oslo Gardaemon Airport ke Oslo Central ambil masa 45 minit. Fare sehala NOK80 (RM50++). Kalau naik bas lagi murah. Masa mula2 tu agak risau kerana saya tak tahu di mana letaknya bas station, itulah ambil keputusan naik train. Eh..eh… rupanya bersebelahan saja dengan train station. So guys and girls my fellow travellers, naik bas saja lah. Jimat up to 20-30 NOK.

Okay. Kembara saya kali ini hanya tertumpu di Norway. Memandangkan negara Norway ini tersangatlah luas, maka biarlah kali ini saya garap in a nutshell sahaja. Perjalanan saya mulakan dari Oslo. Saya berada di sini selama 3 malam. Memandangkan kesuntukan masa, saya beli Oslo City Pass untuk memudahkan navigasi dan menjimatkan kos. Free ride on Hop On Hoff Off dan mana-mana public bus/tram dalam masa 24 jam.

oslo hotel 1

Tempat menginap di Oslo

10-15 minit dari Oslo ย Center Train Station sambil tarik bag. Mudah dicari. Mula-mula tanya orang direction. Kemudian cari. Lol. Time saya sampai hujan renyai kemudian semakin lebat. Begitulah Norway. So, unpredictable. The weather.

18620167_1921015581503189_406936895280726136_n

Kamar ku

Sampai di hotel sekitar jam 5PM. Usai urusan check-in, saya naik ke kamar untuk merehatkan diri sebentar. Penat gila. Lagi pun hujan turun tanpa henti. Kamarnya comel saja untuk standard double room (Super Single). Sebelum lupa, hotel ni tidak menyediakan toiletteries ya. Kalau kebetulan menginap di sini, jangan lupa bawa.

Sekitar jam 8PM, saya ke station semula untuk redeem Oslo City Card untuk digunakan keesokan harinya (11 May). Malam masih terang benderang. White Night.

Cerita in details, tunggu entri selanjutnya ya. Posting kali ini hanya lah sekadar summary sahaja.

oslo opera

Mengabadikan selfie di depan Oslo Opera Building

Gambar ini diambil selepas puas keliling Oslo dengan Hop bas.

18622312_1921015504836530_3548883504413116785_n

Perkhidmatan Porter ` Forwarder

I do not dare to asked the prices!

18664235_1921006158170798_2741813332829889339_n

Viking Museum

Antara point of interest yang sempat saya lawati menaiki Hop On Hop Off.

18699959_1921002541504493_1339516230245194459_n

FRAM Museum

Semua yang saya lawati free entrance dengan Oslo City Pass.

Esok harinya, saya ambil keputusan untuk ke Lillehammer dengan bas. Returns tix dalam NOK800. Mahalnyaaaaaaa…… sob..sob. Perjalanan ke sana ambil masa 2 jam. Kalau naik bas tu, jika berpeluang, duduk seat row sebelah kiri. Scenery cantik sangat!

oslo bus station

Jadual berangkat 9:40AM

18620437_1921001061504641_1807349632637635325_n

Officially In Lillehammer

18671150_1921000988171315_2565783934225594433_n

12:45PM Lillihammer ~ Isi perut yang bekeroncong

Oh ya, jika anda nak buat Day Trip saja ke sini, jangan lupa booked terus tix returns nya. Honestly, a day is enough.

18622147_1921000714838009_1676641328480543773_n

Jalan…Jalan… cari Maihaugen Museum

Aduh… katanya dekat…go straight up..two block from the bus station then turn right until you reach Lillehammer Hospital.. then be wise….. look for sign! hihihi.

18671060_1920997001505047_9127972001484872126_n

Late lunch (4PM) while waiting for the bus return.

Jam 5:30PM last bus to Oslo. Kami sampai sekitar jam 8PM lebih. Kerana masih siang, terus jalan-jalan lagi ke Oslo Opera yang tak jauh dari hotel.

opera lg

Tak sorang pun peduli

13th May, saya berangkat ke Bergen dengan Pakej Norway In A Nutshell (RM999). Perjalanan dengan train dari Oslo hingga Flam Station. Kemudian menaiki scenic train ~ The Flamsbana hingga Flam, sebuah daerah kecil yang ketika ini hanya dihuni 400 penduduk. Perjalanan melalui train memang terbaik! anda berpeluang melihat Norway country side yang sangat cantik.

18700153_1920996711505076_2046725264602349604_n

8 jam dalam train from Oslo to Flam

Di dalam train ada disediakan cafe. Jika nak hot drink or light meals. Tip: jika anda beli kopi (30NOK), jangan dibuang cawan nya. Anda bisa re-fill dengan percuma.

18699902_1921053431499404_693798192950061154_n

Flamsbana Station ini sangat cantik…dipenuhi snow

18766122_1921053064832774_6863161610623803981_n

One of the highlight of my Norway Trip. A must!

18765602_1920994614838619_534038012131866461_n

Sampai di Flam. Menunggu Ferry Fjords Cruise

Ramai turis dari China dan United States.

18622455_1920994594838621_1019732719953546804_n (1)

Di dalam ada kedai, tandas, tourist information and cafe’s

18698286_1921036701501077_7477642660522631662_n

3 hours fjord cruise

Memang amazing! keunikan Norway dengan Fjords dan landscape yang sungguh memukau. Ini belum lagi Aurora…tidak berkesempatan mengejarnya.

Apa-apapun, muka ku hangus terbakar gara-gara cruising under the sun.

Sampai di Voss, kami (group NIN) menaiki train untuk ke Bergen. Satu pengalaman semasa di train station. Tetiba nak terkencing. Berlari keluar cari tandas. Aduh! tidak boleh masuk. Nak masuk kena guna kredit card!

Voss Station

Local train.

Dua jam juga untuk sampai ke Bergen (sebutan macam bargain), namun seperti tidak terasa kerana pemandangan yang cantik. Waterfalls di mana-mana sehingga tidak terdaya lagi memotret. Lagi pun susah captured good pictures from a moving train. Kuabadikan saja dalam kenangan. Mata ini, pernah melihat keindahan alam yang luarbiasa. Jika diberi masa, bisa aku duduk menatapnya berjam-jam!

bergen first sight

Bergen sejurus keluar train station

18670867_1920983138173100_14520836080388917_n

Besoknya

18446810_1916101001994647_3899972775905594979_n

Indahnya Bergen tika malam

Saya berada di Bergen 3 malam juga dan berpeluang melawat beberapa POI yang lumayan bagus. Sayangnya cuaca mostly hujan dan sangat sejuk.

18622639_1920975988173815_7597610534525829582_n

Melawat Edvard Grieg Museum ~ The Great Musician

After Bergen, Saya naik bas lagi selama 8 jam ke Alesund. Pemandangannya aduhai…sungguh cantik. Better than Oslo – Bergen (pendapat peribadi). Melalui beberapa fjords, mountains , tunnels dan lautan… Ah… tidaklah saya pintar mengukirnya dengan kata-kata. Sayangnya hujan juga sepanjang perjalanan!

18620181_1920975944840486_1998477059463087018_n

Saya memang sangat mencintai pemandangan alam. Melihat scenery seperti ini, saya seakan berada di alam firdausi.

18620155_1920975654840515_1489434044376201365_n (1)

18664439_1920975718173842_967258551979333949_n

18527562_1916615208609893_8535803092746751396_n

Apa yang saya fikirkan?

4 malam saya berkelana di Alesund. Bandarnya kecil sahaja namun teramat picturesque. Dengan bangunan-bangunan art nou dan harbour within the city. Kebetulan saya berada di sana pada 17 May, Norway menyambut National Day. Saya berpeluang berkongsi keramaian mereka.

18698500_1920972704840810_365289781138779068_n

18664468_1920970841507663_6224252063895040624_n

18622111_1920973064840774_3847200962284912931_n

18699817_1920972654840815_1831795621976570160_n (1)

Tanggal 20 May, tiba masa saya meninggalkan bumi Scandinavian ini. Banyak pengalaman yang saya pelajari di sini dan nanti bakal saya kongsi dalam entri seterusnya. semoga saya diberi kerajinan untuk menulis lagi. Banyak gambar cantik-cantik hendak saya share, mana tahu dapat menarik minat pembaca juga, atau sebagai panduan kepada mereka yang berminat ke sana.

Until then.

4 Comments on “Norway In A Nutshell 2017

  1. Pingback: Persediaan Ke Russia ~ July 2017 | JAUH MERANTAU

  2. Pingback: Oslo Norway 2017 | JAUH MERANTAU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: