My Travel Planner : All About Japan

Hmmmmm…. kena serang virus “Kaki Jalan” lagi.

Belum selesai entri jenjalan lama, aku sekarang sibuk lagi buat planning untuk angan2 travel akan datang. Whatever! Ini baru angan2 though…. Tapi dah bermalam-malam tak tidur gara2 buat rujukan tentang travel highlight ku kali ini iaitu JAPAN. Negara matahari terbit yang telah lama kuidam dan impikan.

Mind you, entri ini hanya ruang untuk ku save beberapa fakta dan nota2 penting ku tentang Jepun. Juga website2 penting untuk rujukan.

********************************************************************************

WEBSITE

TRANSPORTATIONS INFO











ACCOMMODATIONS






Sistem tiket yang mereka gunakan adalah konsep ala-ala touch n go yang dipanggil Passmo.  Harga minimum untuk sekeping Passmo adalah RM150 yang mana bakal habis dalam tempoh 2-3 hari. Harga baki passmo ni akan muncul apabila kita tap untuk keluar di setiap station. Jadi kita boleh topup bila-bila kita rasa perlu, Kita juga boleh menulis nama sendiri pada kad Passmo ni ketika menggunakan sistem ini. Memang canggih.

Ok. kepada penggemar kucing tu “catlover” boleh la try masuk Cat Cafe kat area Asakusa ni, sambil-sambil kau minum coffee or else menu di situ kau akan ditemani dengan kucing-kucing yang comel-comel dengan high value ok.Kelakar dia, bila kita orang masuk cafe ni, tiba-tiba waitress dia kat situ bagi kami satu sanitizers untuk cuci tangan, ini bukan sebab takut kita yang akan terjangkit penyakit daripada kucing tu, tapi adalah sebaliknya. That means, owner dia kat situ takut kita yang akan membawa penyakit kepada kucing-kucing di situ. HaHaHa kelakar plak, memang kucing-kucing dia cantik dan bersih ok. Meow 🙂

Lepas ambil bagasi dan melepasi pemeriksaan passport dengan imegresen Jepun, perkara pertama yang perlu korang buat cari kaunter Japan Rail Pass (JR Pass) untuk buat pertukaran JR Pass. Selepas keluar dari pemeriksaan passport, korang terus belok kiri. Nanti nampak kaunter pertukaran JR Pass yang signboard warna merah tu…tunjuk JR Pass sementara yang korang dapat dari Malaysia tu. Kemudian, kami diberi borang untuk diisi dan ditandatangani. Setelah selesai, kami diberi JR Pass yang lain. 



Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: