2016 Travel Perspective

Tahun Baru adalah masa paling sesuai untuk kita menilai dan menyimpulkan perjalanan hidup kita di sepanjang tahun yang ditinggalkan. Sesuai dengan tajuk, di sini saya tidak bermaksud untuk sums up semua perihal hidup saya sepanjang 2016. Apa yang hendak saya tulis hanyalah perspektif perjalanan atau kembara saya sepanjang tahun. Sedikit terlambat tapi masih di bulan Januari…bha!

2016 bagi saya diwarnai dengan kembara yang memberangsangkan. Walaupun saya tidak berpeluang globe trekking seperti beberapa rakan traveller yang embark on journey for months or even years for travelling purposes ~ tetapi saya masih merasa bertuah kerana dalam kesuntukan masa itu sekurang-kurangnya saya dapat merantau di negara orang dan sedikit sebanyak mendapat pengalaman yang menarik.

Negara dilawati : France, Netherlands, Switzerland, Monaco, London, Cambodia, Thailand, China, Japan.

Ada negara yang dilawati berulang, cuma di city yang berbeza.

Jom flashback.

Januari 2016

’tis me in January.

!!!!!!!!!!! ??????? Jiwa Kacau Beb! You see? I don’t know what I’m doing!!!! My mind being corrupted with too many junk. No wonder I’m lost. Okay. I’m talking to myself. I will find my way out. HOW ABOUT YOU?

Selalunya, Januari bagi saya adalah masa untuk recharged. Dari segi tenaga dan kewangan. Kena start menabung  kembali untuk kembara seterusnya. Kalau ada keluar kota pun hanya domestic travel sahaja. KK – KL – KK. Begitu lah rutinku. Lagi pun awal tahun ini sehingga bulan April saya tidak dapat ke mana-mana kerana hal-hal tertentu.

blogger-image-82210032

Santai2 Saja

blogger-image-811779025

Teppanyaki Pavillion

blogger-image-1673042657

Absolute Thai Ikano

blogger-image-1299831452

KLCC

blogger-image-2007477118

Bukit Bintang

Mostly itulah rutin jika di KL. Kebetulan sambutan Chinese New Year, jadi banyak jalan-jalan cuci mata.

Januari, permulaan yang baik tapi banyak ongkos keluar.

February 2016

Sepanjang bulan february tidak ke mana-mana.

March 2017

BKI – KUL – BKI.

Short trip ke Melaka by road.

eyeemfiltered1458767257536

Malacca Riverside

beautyplus_20160323021837_save

Rumah Merah

April 2017

Yeaah. Bulan ini yang telah lama saya nanti kerana hendak mengunjungi Keukenhof Garden, taman bunga tulip terbesar di dunia dan hanya dibuka pada tarikh-tarikh tertentu di musim semi (biasanya late March to middle of May every year). Keukenhof Garden terletak di Lisse Holland. April juga menjadi titik mula saya menggunakan aplikasi Couchsurfing (travel komuniti) sebagai satu cara travel  ~ menjadi surfer ~ menginap di rumah rakan CS (host), pengalaman menghadiri Weekly CS Meeting saya yang pertama di Leiden, Meet-Up dengan rakan CS di Nice Cote d’Azur dan sebagainya.

Saya akan menulis tentang Couchsurfing secara khusus di entri akan datang. Apa yang ingin saya nyatakan di sini adalah, platform ini memang sangat baik pada traveller untuk berjimat-cermat dan mengenali penduduk local dengan lebih baik.

Negara yang saya lawati bulan ini adalah:

Transit London

  1. Netherlands ~ Lisse, Leiden, Zoetermeer, The Hague and Delft
  2. France ~ Nice Cote d’Azur, Cannes, Eze, Antibes, Annecy
  3. Switzerland ~ Geneva
  4. Monaco

Jom lihat gambar2 kenangan kembara bulan April saya. Random ya.

Keukenhof Garden, Holland

21st April 2016 Thursday.
An affair with heart and souls. It is. I’ve been longing to be here – to see the fields  and islands of tulips since – I can’t even remembered when. But… I’ve been writing about these since last year (2015)  Look here ~ JayneSaidin link 

Kembara Musim Bunga Eropah : Day 3 Keukenhof Garden Holland

Kembara Musim Bunga Eropah : Day 3 Keukenhof Garden Holland

Kembara Musim Bunga Eropah : Day 3 Keukenhof Garden Holland

13164200_1196523703713570_8964729078838850374_n

Delft

dbb11-20160422_135846eef7e-20160422_134321

The Hague

7337b-20160422_125154

My Host ~ Milan and his co-worker

Nice Cote d’Azur

f3bbc-20160424_162814

Promenade de Anglais

Kembara Musim Bunga Eropah ~ Day 5 Amsterdam ~ Nice Cote d'Azur

Cours Saleya, Nice with Johanna (Italian Friend)

Kembara Musim Bunga Eropah ~ Day 4 The Hague and Delft

In Delft Holland

4a01d-20160422_112227

The Hague

40c89-20160422_112427

The Hague

Kembara Musim Bunga Eropah : Day 3 Keukenhof Garden Holland

My Host House in Zoetermeer Holland

Kembara Musim Bunga Eropah ~ Day 5 Amsterdam ~ Nice Cote d'Azur

Meet Up With CS Friend Johanna – Indian Restaurant, Nice.

Geneva

c9424-20160428_112858

Hotel Montbrillant Lobby

a7811-20160422_105428

My Host Milan, guiding me ~ The Hague and Delft

Annecy France

JM To Annecy France

Lake Annecy

Opps..suddenly in Nice again!

Kembara Musim Bunga Eropah ~ Day 5 Amsterdam ~ Nice Cote d'Azur

 

Kembara Musim Bunga Eropah ~ Day 4 The Hague and Delft

Bikin Bingung ~ di Hague lagi

Kembara Musim Bunga Eropah : Day 3 Keukenhof Garden Holland

Keukenhof Garden

fdd66-20160528_085643

Lake Annecy

From Geneva To Annecy

Semasa berada di Nice, saya juga mengambil Day Trip Tour ke Eze dan Monaco. Nice -> Eze -> Monaco

Monaco ini negara kedua terkecil di dunia selepas Vatican City. Setiap ceruk negara (hihihi) dilitupi CCTV. So, awas ya…. jangan macam-macam.Monaco juga terkenal sebagai pusat wisata yang tinggi kos hidupnya. Serba-serbi mahal.

20160425_094833

20160425_095028

OTW to Monaco, singgah sebentar di Eze

20160425_111318

Touring Monaco

20160425_115149

 

 

May 2016 

Recuperating at home state….. Bulan ini tidak travel ke mana-mana kerana baru sahaja sampai dari Europe pada tanggal 02 May. Aktiviti cuma jalan-jalan di KDCA semasa sambutan Pesta Menuai @ Harvest Festival pada 30-31 May.

June 2016

KK – KL – Bali – KK – KL

Ada tamu dari luar negara. Ke Bali lagi. Seperti biasa, aktivitas utama kalau lagi liburan di Bali adalah makan Bebek Crispy. Lepas itu tour ke Ubud, Batu Bulan (Barong Dance), Uluwatu (Kecak Dance) dan memanjakan diri di Spa yang lumayan murah.

Julai 2016

KK – KL – Siem Reap – KL – KK

Memandangkan cuti raya masih berbaki, kami pakat-pakat ke Siem Reap untuk melawat Angkor Wat yang terkenal itu. Saya dapati, barangan yang dijual di sini agak mahal kerana menggunakan USD sebagai currency jual beli. Kalau naik Tuk Tuk, dikira perkepala. Kami berlima jadi sekali jalan USD5.

Meskipun terkenal sebagai pusat wisata terkenal dan banyak dikunjungi turis, tempat ini masih mundur terutama sekali di luar bandarnya.

Jejak Siem Reap 6 ~ Day 3 Part 1 ~ Tonle Sap Boat Ride

Tonle Sap

Jejak Siem Reap 6 ~ Day 3 Part 1 ~ Tonle Sap Boat Ride

Tonle Sap River Cruise

Jejak Siem Reap 6 ~ Day 3 Part 1 ~ Tonle Sap Boat Ride

Crocodile Farm

Jejak Siem Reap 6 ~ Day 3 Part 1 ~ Tonle Sap Boat Ride

Tonle Sap Floating Village

92d05-13731692_1763797143891701_1307776148440077319_n

 

6e1a3-13697289_1250951354937471_70869151727674312_n

August 2016

Family Trip ke Beijing bersama Poto Travel (26 Ogos – 2 September). Berangkat dari KL dengan Cathay Pacific Airlines dan transit di Hong Kong.

Seperti biasa, dengan organized trip kita tak perlu memikirkan tentang ITI perjalanan kita tetapi saya tidak merasa enjoyed sebagaimana bila saya kembara sendiri. Mungkin ada info lebih dari tour guide tapi semua itu dapat saya perolehi dari internet. Tapi itu pendapat saya sahaja. Mungkin orang lain suka travel cara ini. Semasa di Beijing, rasanya masa lebih banyak di habiskan melawat ke Government Shop yang dikatakan diwajibkan kepada semua pelawat yang menggunakan khidmat travel agency.

Paling saya tak suka, di Beijing ini terlalu banyak scam. Jadi sebelum ke Beijing tolong (must do) buat rujukan dahulu di internet. Tulis sahaja “Beijing Scam” akan keluar bermacam-macam kisah pengunjung yang tertipu. Malahan Government Shop yang kononnya disahkan ‘authentic’ kononnya juga sebenarnya……  cuba google sendiri.

Apa2pun, saya seronok juga dapat memijak dan menaiki tangga The Great Wall Of China, Summer Palace dan Forbidden City. Sedikit sebanyak, kita dapat melihat sejarah peradaban negara China yang beribu tahun itu.

 

September 2016

Only flying to and fro  KK -> KL dan tiba2 pula ke Bangkok!

Astaga…. tiba2 di Bangkok?

Perjalanan tak dirancang. Only out of boredom. Terbang ke Bangkok dengan Thai Airways KL-Bangkok RM500++ returns. 3D2N trip. Tinggal Di Ibis Hotel Bangkok yang bersebelahan saja dengan Nasional Stadium (BTS) Station.

14484616_1309404215758851_7071912448947514466_n

Chao Phraya River

 

Oktober 2016

My travel take a breather.

November 2016

Japan. Terbang ke Narita pada 24th November.

Sebelum ke sini, yang paling aku gerun adalah transportation nya yang dikatakan amat maju tapi complicated. Maka sepanjang 6 bulan aku study benda ni.

Punya lengkap info saya cari ni

15390710_1834097106861704_2663364201965654879_n

Landed Safely

15319122_1834096756861739_2909232533376869455_n

Here I Am

Asakusa

Kisah nya di sini.

img_0581

Sensoji Temple Asakusa

img_0586

Around Kaminarimon Street

15355782_1834096976861717_2497150297741225091_n-1

Tadaaaa…. Capsule Hotel Bed

Meiji Park and Shrine

15267599_1826126470992101_6667341692561180621_n

15181518_1826129094325172_5874611514672383353_n

Here I Am

15241248_1826129154325166_371449479903231479_n

Harajuku Station

15220190_1826129104325171_3021473715283353865_n-1

Tokyo

Kisah Di Tokyo

15665875_1839757382962343_436505688739226320_n

15541377_1839757586295656_6425395675692038744_n

Day Trip To Mount Fuji

15179037_1827195867551828_7999404045174242935_n

Kisah Perjalanan

img_0785

The Pond

img_0775

img_0769

Osaka

Jom baca

15193681_1829330094005072_823632438667900828_n-1

Osaka Castle and I

15203235_1829327867338628_7836540447066586383_n-1

Finally

img_0947

Dotonbori Namba

img_6042

img_6051

15267612_1828365434101538_5493113040041359589_n

Glico Man

Akihabara

Kisahnya

15220150_1825642917707123_2745422292473219033_n

Owh…..

15179120_1825642597707155_986992621046990425_n

Looksie only

15181610_1825642714373810_7775990480694414437_n

Miyajima Island

img_0997

By Ferry From Hiroshima

img_1018

The Famous Torii Gate

img_1021

 

img_1011

img_1008

Tame Deer

15284147_1829701590634589_8670944756748587524_n

Private Onsen

15202711_1829701707301244_1700820518471524687_n

 

Nara

 

img_1275

img_1271

img_1237

img_1255

img_1240

img_1243

img_1233

img_1206

Kyoto

img_1130-1

Kinkakuji The Golden Pavillion

img_1126-1

img_1285

Taken in Gion

img_0950

In Arashiyama

North Borneo Kudat ~ Family Reunion. New Year.

 

Alhamdulillah. 2016 merupakan antara tahun paling adventurous dalam hidupku. Semoga tahun ini (2017), akan tercapai impian kembara ku seperti yang ku nukilkan di sini.

 

 

One Comment on “2016 Travel Perspective

  1. Pingback: My 2017 Travel Perspective - ADVENTUROUS JAYNE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: