Japan Day 5 ~Hotel Ryumeikan Tokyo

28 Nov 2016

Ohaiyo Gozaimasu!

Pagi ini masih berlindung di bawah langit Shinjuku. Dingin. Kesejukan musim salju makin terasa. Hari ini saya mahu bersarapan lumayan sedikit. Kelmarin semasa dalam lift ternampak iklan ada discount breakfast for tenant. JPY1300/pax. Ah…. okay lah tu. Seperti di Malaysia juga harganya.

Jom breakfast before checkout.

15202681_1826935617577853_2615513960988467557_n

15181487_1826935650911183_764527529221950756_n

Restaurant

15181257_1826935570911191_3135891398973522975_n15178204_1826935574244524_281388384432407921_n15171321_1826935544244527_8148167491951431602_n15203192_1826935517577863_7062187507371954889_n15178256_1826935474244534_7194844939269292775_n15219369_1826935174244564_2805165581803196877_n15202558_1826935160911232_5442202041634039506_n15192538_1826935130911235_6265499399367496327_n15241801_1826935147577900_7560825047092620534_n

Yeahhhh…. as a muslim, banyak boleh makan kat sini. Nom Nom Nom. Makan sepuasnya untuk pengalas perut hari ini. Ah…. but, you can only eats as much… cepat ja kenyangnya. Oh ya, yang bestnya di sini, waiter or waitress yang bertugas di kaunter masuk akan bagi you a piece of paper yang bertulis “reserved/taken” untuk diletakkan di meja yang anda nak duduk. So tak perlulah anda risau “tempat duduk ku diambil orang”. Tak perlu letakkan bag dan sebagainya. Cool kan? very thoughtful.

Kenyang. Naik semula ke bilik untuk ambil bagasi. Checkout dan tinggalkan sementara bagasi di hotel. Front office staffs sangat membantu dan bermuka manis. Ahhh…. Sunroute…kenangan bersama mu takkan terlupakan. Oh ya. Hampir terlupa. Airport Limousine to/from Haneda and Narita stops di hotel ini ya. So jika anda menginap di sini, tidak perlu ribut2 dan susahkan diri mencari mode of transportation ke airport. Mungkin biayanya mahal sedikit but less than JPY3000. Airport Limousine Bus ni flexible sedikit berkenaan jumlah bagasi anda. Keisei Bus murah dalm JPY1000 – JPY1200 tapi hanya boleh bawa 1 bag sahaja. Saya tahu kerana saya mulanya hendak naik bas Keisei tapi bag saya ‘beranak’ masa pulang. KihKihKih.

Hari ini hingga 30 Nov, saya akan menginap di Ryumeikan Hotel pula yang terletak berdekatan dengan Tokyo Station. Mengapa pindah rendah? adalah sebabnya. Nanti cerita di lain posting.

Memandangkan check in jam 3PM, saya pun lengahkan masa untuk ke Tokyo. Untuk ke Tokyo Station, saya akan menaiki JR Yamanote Line juga. Senang. Dari Shinjuku Station ke Tokyo Station ambil masa 30 minit sahaja. Fixed. No Delayed. Jadi misi ku pagi ini adalah mencari di mana letaknya Keio Main Plaza Hotel. Jalan punya jalan berpandukan Mr Google akhirnya jumpa. Dekat dengan Shinjuku Post Office. Paling senang, dari Shinjuku Station, cari West Exit. Keluar…jalan lurus…jika anda ambil jalan betul anda akan lalui bangunan LABI yang besar tu sebelah kiri anda dan di sebelah kanan adalah bangunan Subaru yang unik. Jalan lurus terus…dalam 200 meter or less anda akan berada di Hotel Keio Plaza. Kenapa saya ke sini? ha… kerana esoknya, 29 Nov saya harus ke sini. Jam 7:30am berkumpul di sini (meeting point) untuk Golden Day Tours To Mount Fuji.

Jadi jika saya tahu lebih awal, esoknya tidaklah saya perlu kelam kabut dan hilang punca mencari. Kenapa tak tinggal di Sunroute terus? Jawabnya…. hotel ini pun fully-booked.

Sekitar jam 1PM balik ke Sunroute untuk ambil bag tetapi dalam perjalanan tu banyak sangat kedai makan. Perut tetiba berkeroncong. Time sejuk2 ni, perut cepat saja lapar. Hmmm…makan..tidak…makan…tidak….makan! ha… menang MAKAN. Lols. Maka saya singgah makan pasta disebuah cafe kecil yang mana saya terpaksa menyusur tangga kecil turun ke bawah (underground). Nom Nom Nom lagi.

Fast forward. Dalam train. (Di Shinjuku Station, Gate untuk JR Yamanote Line (Green) ialah 4 dan 5.

Routes : Shinjuku->Shin Okubo->Tanabata->Mejiro->Ikebukuro->Otsuka->Sugamo->Komagome->Tabata->Nishi Nippori->Nippori->Uguisudani->Ueno->Okachimachi->Akihabara->Kanda->Tokyo Station

Perjalanan 30 minit.

Tujuan: Hotel Ryumeikan Hotel Tokyo. How to go-> From Tokyo Station Go To Yaesu North Exit. Walk through the center hallway of Daimaru 1st floor. Keluar dari Yaesu North Entrance/Exit dekat Daimaru tu. Sampai luar turn left dan jalan. Bila nampak traffic light pertama boleh menyeberang jalan dan jalan lurus lagi ke kiri along the main road. Bila Sampai bangunan tinggi CONCEPT dah hampir sampai lah tu. Bangunannya berwarna grey next sebelah angunan coklat dan attached dengan restaurant Rose N Grown. Kaunter check-in di tingkat 15.

Check in mudah. Semua bayaran telah diambil time booking dulu. Kurang sikit beban ahkak. Kenapa tinggal sini? Jawabnya dekat dengan station untuk naik Shinkansen bila ke Osaka nanti.After check in jenjalan sekitar Chiyoda Ku… (area Tokyo lah tu). Nak ke Imperial Palace tapi mungkin saya terlambat. Tutup.

So jom jalan-jalan?

15672957_1839756432962438_2421923969561361654_n

Ryumeikan Hotel

15697743_1839756406295774_3233675659085939051_n

Grey Building

15590009_1839757086295706_582300417712255780_n

Tadaaa..my room

15621803_1839757069629041_400063032185464530_n

Unique

Around Chiyoda Ku

15665960_1839757096295705_5273333780270093044_n

Start bersin dan running nose

15578756_1839757152962366_7414335565634971042_n

15697422_1839756689629079_1301591895560605017_n

after crossing tu Yaesu North Entrance @Tokyo Station

15590544_1839756729629075_738942434460883538_n15589993_1839756976295717_7559904823182331227_n15590181_1839757169629031_2761013948675928889_n

15578916_1839757192962362_1689729745113385260_n

Bangunan2 di Tokyo tersusun cantik dan sedap di pandang

15697490_1839757232962358_5992969723755600070_n

Ada juga pula macam homeless but seldom

15578462_1839757172962364_6350323129421016340_n

Jom lah round dengan saya

15665649_1839757246295690_299944925277074198_n15622052_1839757292962352_7099395985945507419_n15590401_1839757349629013_9045819151671335934_n15542268_1839757509628997_6181643405016960035_n

15590282_1839757476295667_2884704110885932468_n

Cantikkan? Walau mencakar langit tapi terasa tenang

15622090_1839757376295677_8600125016712337166_n15697684_1839757562962325_6592606458633767348_n15665875_1839757382962343_436505688739226320_n15697593_1839757472962334_7374878578140118391_n15590058_1839757566295658_5203184805015699426_n15589777_1839757582962323_722609348941897410_n15621849_1839757622962319_9068074931335497789_n15541363_1839757636295651_7174566040783902210_n15578683_1839757736295641_7033367476025232601_n15541377_1839757586295656_6425395675692038744_n15672753_1839757666295648_7598477943016371376_n

15590493_1839757739628974_2898501846322896112_n

Area Imperial Palace. Tutup Masa Ni

15697656_1839757776295637_4623540224996621298_nimg_0632img_0633img_0634

 

Rehat jap.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: