Japan Day 4 ~ Shinjuku

From Asakusabashi Station to Shinjuku Station.

Pagi ini checkout seperti biasa jam 11 pagi. Naik train dari Asakusabashi Station dan turun di Akihabara untuk meneruskan perjalanan ke Shinjuku. Di Akihabara station exit untuk ke platform JR Yamanote Line. Kena naik tangga lagi. Orang Sabah cakap “kapus-kapus” sudah.

Malas berfikir, pergi ke platform Yamanote Line 2 for Ueno and Ikebukuro. Why? kerana saya belum pass pergerakan Yamanote Line ini. So terpaksa ikut hentiannya dari station ke station. Walau bagaimanapun, dengan Yamanote Line gerenti tidak akan sesat kerana ia bergerak in full circles (pool lines).

Nak jadikan cerita, maka sampai lah saya ke Shinjuku. Sebuah station yang menggerunkan kerana dikatakan station yang tersibuk di dunia dan mengendalikan sekitar 4 juta penumpang sehari! Jika tidak membuat catatan lebih awal, sudah tentu anda akan tersesat kerana pintu keluarnya banyak ~ East, North, West. Belum lagi masuk beberapa line… seperti JR Lines, Keihan Line, Keisei Line dan sebagainya. Dan Station Shinjuku ini sangat besar. Di dalamnya terdapat shopping mall yang bertingkat2 seperti Pavillion.

So, untuk memastikan anda tidak tersesat, kaji dulu exit mana anda sepatutnya keluar. Contohnya seperti saya. Untuk hari ini, saya akan bermalam di Shinjuku Sunroute Hotel. Hasil kajian, saya perlu cari South East Exit. Jika saya berjaya menemukannya, sebaik exit sebelah kanan adalah kedai Lumine 2 dan di depannya ada jalan raya dan berhadapan dengan JR Station. Untuk menuju ke Sunroute Hotel, turn right dan berjalan dalam 10-20 meter. Bila sampai 1st traffic light, cross the road. Turn right again sampai jumpa lagi traffic light. Di sini jika anda pandang ke arah kiri, anda akan nampak sign bangunan Sunroute Hotel. Ok. Cross the road and turn left…. jalan hingga sampai destinasi.

Wow… Hotel Sunroute ini cantik. Baru terasa macam tinggal di hotel. Lobby nya besar dan punya restaurant yang besar juga. Check-in sekitar jam 11.20AM dan kamarnya tersedia! Wow…. lumayan. Boleh masuk terus. Namun checkout nya esok sama saja jam 11AM. Tapi jika anda mahu jadi member, anda boleh checkout till 1PM. Saya bilang sama cewek yang cantik itu, tidak perlu kerna entah bila lagi saya ke sini lagi. Arigato Gozaimasu!

Biliknya juga lumayan kecil tapi rupanya semakin membaik berbanding dua kamar sebelumnya. Kelihatan lebih mewah begitu. Selepas berehat sebentar, saya terus ke JR Station Building dan pergi ke Customer Service untuk aktifkan 7 Days JR Pass yang telah saya beli sebelum datang ke Jepun (hanya boleh dibeli sebelum mendarat di Jepun. For Tourist Only). Hari ini 28 Nov. Saya start activate JR Pass saya pada 30 Nov – 06 Dec (7 hari) untuk saya gunakan menaiki Shinkansen ke Osaka nanti. (Sepanjang di Kansai Area saya guna kan JR Pass ini untuk menaiki Train dan Shinkansen Unlimited tanpa mengeluarkan sesen pun). Harga 7 Days JR PASS ini dalam MYR1,200++ tetapi amat berbaloi untuk dibeli jika anda merancang perjalanan jauh menaiki Shinkansen seperti dari Tokyo ke Osaka dan sebagainya. Semasa activate, saya juga terus reserved seat agar tidak berebut nanti. Unreserved seat bagi perjalanan dari Tokyo – Osaka ada 5 gerabak (car 1-5) . Jadi sekiranya anda tidak buat seat reservation, bersedialah berbaris antara car 1-5 ya.

Urusan sudah selesai. Destinasi seterusnya untuk hari ini adalah Harajuku dan Shibuya. Di Harajuku, tujuan utama adalah ke Meiji Park and Shrine. Mahu melihat jika masih ada sisa-sisa autumn colors. Lepas itu, singgah sekejap ke Takeshita Dori St yang famous tu. Shopping Street yang sempit sahaja tapi dipenuhi manusia. By the time sampai sini, hujan dah renyai-renyai. Manusia memang ramai. berhimpit-himpit (macam palui).

Lihat dulu gambar2 hari ini. Gambar belum lengkap kerana belum di download.

15192792_1826935664244515_710809635406680385_n

Sunroute Hotel Shinjuku

15181487_1826935650911183_764527529221950756_n

Restaurant

 

Next Route : Shinjuku Station —-> Harajuku Station by JR Yamanote Line

 

15202698_1826129207658494_5632291732655649821_n

Harajuku Station

15241248_1826129154325166_371449479903231479_n

15220190_1826129104325171_3021473715283353865_n-1

Free Hug…. You can hug him if you want

15181518_1826129094325172_5874611514672383353_n

Here I Am

15203183_1826129064325175_5381001048180462972_n15181463_1826129044325177_8670426183547258405_n15202521_1826126587658756_2858044676024283086_n15253642_1826128987658516_4801122338979954834_n15192592_1826129000991848_4989478897102688038_n15171197_1826128970991851_2541650591660937817_n15203364_1826128960991852_905183521204888570_n15219383_1826128927658522_831479190264602242_n14907027_1826128934325188_5784805949010764735_n15232250_1826126614325420_6876736259460118975_n15170883_1826126567658758_2241458949355255064_n15193506_1826126504325431_8824758644420951105_n15202538_1826126487658766_537320354712446927_n15267599_1826126470992101_6667341692561180621_n15230696_1826126447658770_6322612877490049565_n15267849_1826126407658774_893990361215021781_n15171267_1826126384325443_6144227491909919745_n15181232_1826126360992112_6939547423926661707_n15181233_1826126340992114_8800931640713283567_nimg_0607img_0609img_0608img_0613img_0612img_0615img_0614img_0616img_0619img_0620img_0622img_0623img_0624img_0625img_0626img_0627img_0628img_0629img_0630

Begitulah sedikit sebanyak gambaran Meiji Park di Harajuku. Warna autumn masih ada tapi sudah mulai berubah ke musim luruh. Sebaiknya jika mahu melihat ianya berwarna-warni, mungkin minggu kedua di bulan November.

Setelah puas putar2 di sini, decide untuk kembali. Hujan pun dah mula turun. Mahu singgah sekejap ke Takeshita Dori Street, tempat membeli-belah yang jalannya sempit sahaja.

(Tunggu ya gambar nya)

Jam dah pukul 5 petang. Sekarang mahu kembali ke Shinjuku tapi singgah dulu di Shibuya dan kalau sempat ke Yoyogi Park.

Turun di Shibuya Station. Cari Hachiko Exit. Keluar ja dari exit ini, anda akan jumpa The Famous Shibuya Crossing. Ingatkan nak selfie berabis. Malangnya hujan lebat! Orang ramai dengan payung masing-masing.

(Gambar Kemudian)

Orang bilang, kalau mahu melihat telatah orang ramai melintas di Shibuya Crossing ni, pi Starbuck dan duduk kat tingkat satu yang menghadap station. OMG… takde chance. Penuh orang ramai. Ada yang sengaja duduk berlama-lama pada hal minuman dah habis. Kebanyakannya “bule”. Aduh… bagi chance orang lainlah. Mencik tau…..

Angan2 jenjalan lagi di Shibuya tapi hujan lebat. Sempat masuk Zara dan beli satu winter jacket. JPY5000.

Balik Shinjuku. tak sempat singgah ke Yoyogi Park kerana hari dah gelap dan hujan. Di bilik makan onigiri dan canned food dari Malaysia.

Chilli Tuna and chicken curry. Yummy.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: