Bangkok ~ Lively Asiatque Riverfront!

Kalau ditanya ~ apa dan di mana pengalaman paling menarik semasa di Bangkok, tentulah tanpa ragu saya akan bilang ASIATIQUE!

Segala-galanya ada di sini. Pemandangan yang menarik, moden namun masih terlihat ciri-ciri Thai. Terletak di riverbank sungai Chao Phraya area Chareonkrung Soi 74-76. Ia menggabungkan dua pengalaman shopping yang memberangsangkan (menggembirakan) iaitu konsep bazaar dan mall. Dulunya ia merupakan pelabuhan perdagangan antarabangsa yang diubah menjadi satu hub shopping ala night market (hanya beroperasi bermula jam 5PM – 11PM). Ia nya direkabrentuk seperti sebuah warehouse yang menempatkan 1,500 kedai dan 40 buah restaurant.

Kebanyakan produk yang dijual di sini adalah buatan local dan tidak terlalu mahal. Jika anda berminat menyaksikan persembahan Muay Thai ~ ada. Calypso ladyboy cabaret ~ ada. Mahu beli souvenir cute dan murah2 juga ada. Pokoknya, di sini semua ada dan yang paling penting, rasa selamat tidak seperti night market biasa.

Lantas, bagaimana mahu ke sini? Jalan paling mudah adalah dengan menaiki bot. Setiap 15 minit ada service bot percuma at the end of pier. Jika anda menaiki BTS,  turun di Saphan Taksin Station dan jalan menuju ke Pier (ikut petunjuk). Note: kalau tak sabar tunggu bot atau barisan penumpang terlalu panjang, ada saja bot berbayar. Tambang 20 Baht per orang. Ambil masa lebih kurang 10 minit from pier to pier.

Nanti kalau ada masa saya cerita lagi.

Sekarang, lihat dulu gambar2.

Sememangnya di sini sangat meriah!

Nak datang lagi!

JM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: