Jejak Siem Reap 6 ~ Day 3 Part 1 ~ Tonle Sap Boat Ride

Hari ini 12.07.16 bersamaan hari Selasa. Pagi ini tour kami bermula jam 8 pagi juga. 

Akan dikisahkan kemudian. 

Kenapa semua tutup mata? masih tak sudi berpisah dari bantal kah?

Confirm bersambung. 

Love.

Ting Tong…!!!! 09/08/16 Selasa

… some music… dia datang!… dia datang!

As promise, aku datang lagi. Takut makin lama di tangguh semakin lupa. Risau juga cerita jejak Siem Reap ini senasib kisah travel ku yang dulu-dulu. Dilupakan. Apa lagi bila sibuk lagi pula merancang getaway baru. 

Sebenarnya, cerita kami di Tonle Sap Lake ini tidak banyak. Cuma amat mengesankan. Nurani kemanusiaan siapapun pasti akan tersentuh bila melihat kedaifan melampau depan mata. Memang penduduk di Floating Village ini teramat miskin dan serba kekurangan. Hiduppun hanya di atas/dalam mobile boat. Kenapa mobile? supaya senang berpindah randah kedudukan ikut kesesuaian musim ataupun keadaan. Sempat bertanya kepada budak pengemudi bot kenapa tidak berpindah ke daratan saja? Di darat sekitar sungai pun masih banyak tanah kosong?

“Tanah di darat amat mahal. Semua sudah dibeli oleh tauke. Jika kita nak beli kena beli dari tauke dan harganya berlipat kali ganda mahal”


Okay. Faham2. Perlukah bertanya lagi? cerita begini wujud di seluruh pelusuk dunia yang pernah ku datangi. Satu saja yang buat ku sedikit terhibur pasrah … eh don’t know the exact word! Untung saja mereka terlahir dalam kondisi begitu dan tidak pernah melihat dunia di luar lingkungan mereka. Hanya itu cara hidup yang mereka tahu. Jika mereka berpeluang melihat dunia luar ~ yang lebih beruntung ~ alangkah derita perasaan.

All The Maddox children out there…. betapa beruntungnya anda kerana ada insan-insan budiman yang rela mengambil dan mencintai anda segenap jiwa.

“Dunia tempat menanam dan bekerja Bukan tempat memanen dan menuai Siapa salah menempatkannya Tak mungkin ketenangan akan tersemai”

Di Tonle Sap Floating Village ini ada dua buah sekolah rendah (missionary) yang menempatkan anak-anak yatim piatu dan miskin tegar. Kos penyelenggaraan dibiayai hasil donation dari masyarakat setempat dan para budiman (turis etc) yang bersimpati dengan nasib merea (bukan NGO). Guru2 yang mengajar juga adalah secara sukarela. 

* Tetiba teringat kawan Italian ku si Johanna Boccia…sekarang ini dia berada di Phnom Penh  sebagai volunteer di sebuah sekolah di luar bandar di sana… Hmmmm…sighhhh…  mereka yang dikata “kafir” lebih berbudi dari ……. (fills in the blank!).

Semoga kebaikan dibalas dengan doa dan terus menjadi inspirasi.

HAPPYLAND ~ Sekolah Johanna and friends Volunteer di Cambodia

Give credit where it due…

Ms Boccia ~ cantik di luar cantik juga di dalam


Just saying.

Apa gunanya menghanyutkan peti
Tempat yang baik menyimpan roti
Apa gunanya menurutkan hati
Lebih baik melakukan bakti
Salah satu sekolah yang saya lawati. Di belakang tu adalah guru sukarelawannya

Dalam class room. Ada yang pakai uniform ada yang tidak

Ini kedai community. Jika anda beli barang di sini
20-30% dari retail price akan di-donate ke sekolah tadi

Teringat masa jadi CIKGU suatu masa dahulu

Sekolah satu lagi

Mereka sangat cute

Inilah makanan yang disediakan
Basic Set (Catfish + Nasi)

Rice look yummy

Selepas melawat sekolah macam nazir, kami pun berputar balik ke Pangkal Jalan jetty Tonle Sap.

Jom lihat gambar sepanjang perjalanan kami. Mesti ramai yang insaf lepas ni kan? Kita selalu merasa tidak beruntung ~ bila melihat kesenangan orang lain ~ so sesekali mari kita lihat mereka yang lebih sengsara daripada kita.



Sesampai di daratan, kami terus mencari driver kami untuk meneruskan perjalanan ke destinasi selanjutnya : Landmine Museum.

Tetapi…. LAPAR lah pula.

Jam sudah hampir 12PM… so pakat2 kami singgah makan dulu di Muslim Kitchen Restaurant.  Kedainya besar dan bersih.

Antara lauk yang di-order!!!

Aduhhhhh….. insafnya sekejap banget… cuba bayangkan makanan budak2 tadi….sob..sob…sob…Syukran ya Rabb.

Bismillahi. Kami masih dalam mood raya.


Tom Yam

Lauk wajib

Lupa nama tapi sedap



Sekian. Terima kasih sudah sudi mampir. Moga ketemu lagi diperkongsian akan datang.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: