JAUH MERANTAU

Monthly Archives: July 2016

26.07.16 – diam tak diam sudah masuk 8 hari berada di bumi Eropah. Herannya, belum timbul perasaan rindukan tanah air. Tidak juga rindukan makananya kerana aku memang suka makan pasta! See? Tidak heran kalau aku merasa seperti di syurga makanan ku. Hahaha… Dasar lupa daratan (anak buah kubilang forget land). Well, memang terasa santai kerana gap travel ku dari tahun lalu agak lama. 4 bulan. Jadi inilah getaway ku paling jauh bagi… Read More

Isnin, 25th April 2016. http://www.jaynesaidin.com/2016/05/day-7-day-trip-to-eze-and-monaco.html Hari yang di nantikan kini tiba. Excited sungguh nak ke Monaco ni. Negara ke-dua terkecil di dunia setelah Vatican City. Menunggu pick-up. ……. to be continue… *ABOUT MONACO Negara kedua terkecil di dunia ini dikenali sebagai The Principality Of Monaco. Jumlah penduduk sekitar 36,000 sahaja dan 8000 daripadanya adalah rakyat tempatan.

Sabtu, 23 April 2016. Pagi ini, berakhirlah siri jelajah ku di bumi Belanda. Penerbangan ku ke Nice jam 0930am jadi kata Milan, jam 0600am harus berangkat dari rumah. Dia tolong menghantarkan aku ke airport Schiphol. Seawal jam 0500am memaksa diri untuk bangun dan mandi (sejuk gila) dan bersiap ala kadar. Perjalanan ke Schiphol airport dari Zoetermeer mengambil masa  kurang sejam di awal pagi kerana kenderaan belum banyak. Setelah mengucapkan ribuan terima kasih… Read More

22 April 2016 (Friday). http://www.jaynesaidin.com/2016/05/holland-day-4-hague-delft.html Teaser 😛 Spring 2016 Europe Getaway ~ Friday, 22 April. Another great morning. Some notty picture to upstart the day….. The weather was good with the promise of sunshine, and an able guide (huhuhu….ungrateful me… he wasn’t ~ he just take days off to accommodate me!) Thank you again dear Mil…… Today plan is to visit The Hague and Delft. ******************************************************** THE HAGUE ************************************************* DELFT THANK YOU FOR DRIVING, WALKING  AND… Read More

Note: Ini adalah posting tertangguh di blog JauhMerantau tapi updated di laman www.jaynesaidin.com jadi jika berminat boleh skodeng website saya di sana. Mesti ramai tanya kenapa banyak sangat virtual site? Hmmmm logiknya, jaynesaidin tu laman berbayar sementara blogspot ni free. Laman berbayar jika tidak di-maintain payment tidak akan dapat diakses so blogspot ini kira macam back-up lah. Pintarkan? HiHiHi. Cuma banyak kerjalah. Inilah yang dinamakan ~ tiada kerja buat2 cari kerja. BTW, percutian musim… Read More

14 Julai 2016. Bersamaan hari Khamis.Hari ini kami akan kembali ke tanahair setelah 5 hari berkelana. Penerbangan balik dari SR ke KL mengambil masa 2 jam. Flight kami jam 0830am. Kami bertolak dari hotel jam 0600 pagi. Airport Siem Reap ni kecil saja. Paparan jadual penerbangan hanya satu yang terletak di luar ruangan departure. Di pintu masuk ruang departure to be exact. Dongakkan kepala anda hihihi. Kaunter check-in untuk Airasia di row 14-16… Read More

Tanggal 13 Julai 2016. Hari Rabu sudah. Hari ini sudah dirancang untuk Free n Easy mode. Bebas buat aktiviti sendiri. Paling best bangun ikut sedap mata. Tidak perlu ikut jadual seperti 2 hari sebelum. So, jam 1PM baru kami berkumpul untuk shopping terakhir di Night Market (siangpun buka). Best juga shopping di gerai-gerai ni. Sedar tak sedar ribuan RM juga melayang. Yang berminat beli shawl tu memang boleh lupa daratan. Shawl 100%… Read More

Hari ini 12.07.16 bersamaan hari Selasa. Pagi ini tour kami bermula jam 8 pagi juga. Akan dikisahkan kemudian.  Kenapa semua tutup mata? masih tak sudi berpisah dari bantal kah? Confirm bersambung.  Love.Ting Tong…!!!! 09/08/16 Selasa… some music… dia datang!… dia datang!As promise, aku datang lagi. Takut makin lama di tangguh semakin lupa. Risau juga cerita jejak Siem Reap ini senasib kisah travel ku yang dulu-dulu. Dilupakan. Apa lagi bila sibuk lagi pula merancang… Read More

11 July ~ Day 2 at night. Oleh kerana hujan berterusan, dan kamipun sudah basah dari Ta Promh, kami balik ke hotel sebelum jam 4 petang supaya boleh rehat sebelum menonton Apsara Dance by Smile Of Angkor. Dari panas ke hujan dalam sehari.  Kami sudah berjanji, malam nanti kami akan memakai baju kebangsaan ~ Baju Kurung. Beraya di Cambodia kannnn…. ….. bersambung. Gambar2 sedang diproses.

11 July 2016 Isnin. Hari ke-2 menghirup udara Cambodia. Kerana kembara di negara Asean, tidak banyak bezanya. Cuma mungkin di sini, pencemaran alam masih kurang kerana tidak ada pembangunan mega seperti di negara kita.Untuk mendapat sedikit gambaran, jom layan youtube saya di Angkor… What???? Pagi ini bangun sekitar jam 6 pagi. Merasa sungguh excited kerana sudah janjian dengan teman saya dari One Cambodia Travel Agency untuk ke Angkor Wat. Sebenarnya mereka juga… Read More