KK ~ What To Do ~ Visit Monsopiad Cultural Village

Terletak di daerah Penampang lebih kurang 16KM dari pusat bandar Kota Kinabalu. Smooth drive dari KK ikut jalan Putatan. Guna Waze lagi senang.

Tempat ini sesuai dilawati bagi mereka yang hanya ada masa sehari di KK dan mereka yang berminat mengenali tokoh2 lagenda tempatan dan cara hidup masyarakat kadazan-dusun di zaman lampau.

Diusahakan oleh waris Monsopiad. Ada museum Monsopiad, guided tours provided, persembahan tarian folklore tempatan dan beberapa artifak. Entrance masuk RM45 dewasa untuk semua di atas. International tourist RM55.

Jom lihat beberapa keping gambar yang ada di HP saya. Gambar lain belum diproses. 

Mula2 disajikan tarian traditional di dewan ini. 

Cewek dengan pakaian tradisi memainkan alat music yang dipanggil Gong


Sempat bergambar kenangan dengan penari

Another

Touring dengan Si Eve Ashley – Sejenis lesung yang digunakan pada zaman dahulu untuk menumbuk padi bagi mendapat beras.

Masa kecil saya pernah cuba ni.

Ha…. Jangan coba2 tipu sa…. Ini pedang boleh penggal kepala tau!

Jom menyeberang ke kampung sebelah cari sumandak…. Hihihi.

Dikenali sebagai “Jambatan Gantung”

Nah….. Guide kami. Botol itu rice wine. RM15 sebotol. Boleh dijadikan minuman aramaiti…tapi ramai juga yang menggunakannya untuk masak dengan ayam terutama ibu-ibu baru bersalin.

Jadi… Tak kan sumandak ja kamu mahu tengok?

Wahaha. 

Selesai ronda2 dan borak terus balik KK tapi singgah juga di HRC KK di Oceanus. Aku nak belikan T-Shirt kawan aku di Belanda dan Germany. Next week kan aku balik kampung ku di Europe. Ki Ki Ki. 

Senja di Kinabalu

Banyak gambar lagi cantik tapi di kamera lain

Seharian tak makan lapar pula. Order Char Kuey Tiaw. Masin sedikit

Tadaaaaa……


Ok bye. 

Baca lagi di website aku. Klik ja link di bawah.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: